FORBRUKERTEKNOLOGI

Skole-pc-avlegger satser på «e-papir»

Den avanserte og rimelige XO-skjermen utvikles videre av Pixel Qi, til mer enn bare pc-er.

Pixel Qi-skjermen til venstre er i «e-papirmodus» og viser bare gråtoner. Sammenlikn med Kindle-skjermen fra E Ink til høyre. De to skjermene bygger på vidt forskjelllige teknologier.
Pixel Qi-skjermen til venstre er i «e-papirmodus» og viser bare gråtoner. Sammenlikn med Kindle-skjermen fra E Ink til høyre. De to skjermene bygger på vidt forskjelllige teknologier.
9. juni 2009 - 13:31

Etter hvert som prosessorer og minnebrikker faller i pris, framstår skjermen som stadig mer kostnadskritisk for elektronisk utstyr fra pc-er til mobiltelefoner.

Flere teknologier og selskaper tevles om å bli morgendagens «elektroniske papir», det vil si rimelige og robuste høyoppløselige skjermer som oppdateres raskt nok til å vise video, som har farger, som kan leses i sterk sollys, og som bruker minimalt med strøm.

En ny aktør i denne konkurransen er Pixel Qi, som Mary Lou Jepson står bak. Jepson var teknologisjef i skole-pc-prosjektet OLPC (One Laptop Per Child), og hadde medansvar i utviklingen av XO-maskinens skjerm. Denne har forholdsvis høy oppløsning, fungerer i sollys, bruker relativt lite strøm, og er rimelig å produsere. Den har med andre ord mange av de egenskapene man ønsker seg av ekte elektronisk papir.

I motsetning til den mest utbredte løsning for elektronisk papir, E Ink, satser Pixel Qi på LCD-skjermteknologi. E Ink, skjermleverandør til Amazon Kindle og Sony Reader, blant andre, bygger på en teknologi der pigmenterte partikler posisjoneres av et elektrisk felt.

Pixel Qi kunngjorde nylig at de vil begynne å produsere skjermer i sommer, beregnet på pc-er av typen mini-bærbare, og på e-boklesere. Modellen de beskriver offentlig er på 10,1 tommer. Den har to modus: Hvis bakgrunnslyset er slått på, vises skjermen i farger. Er det slått av, i såkalt «e-papirmodus», er den i gråtoner. Lyset slås av og på med en egen bryter.

Sollyset er så skarpt at man må myse. Men Pixel Qi-skjermen, her montert på en standard Acer-pc, er fullt ut leselig.
Sollyset er så skarpt at man må myse. Men Pixel Qi-skjermen, her montert på en standard Acer-pc, er fullt ut leselig.

Pixel Qi-skjermen kan produseres på eksisterende anlegg hos LCD-leverandører, og nøyer seg også med eksisterende materialer. Ifølge Jepson har de gode priser, god kvalitet og god pålitelighet. Bildene og videoene som er publisert av prototypene, viser interessante egenskaper: Utmerket lesbarhet i sollys, god fargegjengivelse med bakgrunnsbelysning, tilfredsstillende kvalitet i e-papirmodus og så videre.

Det er foreløpig ikke sagt noe konkret om prisnivået.

Om strømforbruket sier Pixel Qi at deres skjermer vil bruke 50 til 75 prosent mindre strøm enn tilsvarende skjermer i salg i dag. Dagens prototyp nøyer seg med 2,5 watt i fargemodus, mot opptil 5 watt som er det vanlige for netbook-skjermer i dag. I e-papirmodus er forbruket redusert til 0,8 watt. Pixel Qi sier de er i rute for å kunne redusere dette til 0,2 watt i løpet av de kommende seks månedene.

Skjermteknologien til Pixel Qi er også interessant for tv-er. Selskapet sier de har begynt å konstruere en HDTV som skal kunne selges for 100 dollar og nøye seg med mindre enn ti watt, slik at den vil kunne kjøres på oppladbare batterier. Lading kan skje fra solpanel, sveiv eller andre kraftkilder.

Pixel Qi regner med å få sine første produkter ut på markedet i løpet av annet halvår i år, altså dem som er avbildet i denne artikkelen. I 2010 lover de å være på markedet med produkter som viser mer av hva teknologien deres egentlig kan.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.