Skolelinux 1.0 er lansert

Skolelinux 1.0 er en ferdigkonfigurert nettløsning tilpasset skolers behov og ressurser.

Skolelinux 1.0 er en ferdigkonfigurert nettløsning tilpasset skolers behov og ressurser.

2. juli 2001 lanserte en gruppe entusiaster et prosjekt for å lage en Linux-løsning for skolenorge. Ideen var å kunne tilby en ferdigkonfigurert nettløsning, med hensiktsmessige applikasjoner og fjernstyrt drift og administrasjon. Arbeidet ble evaluert av Statskonsult (se Rapport 2003:24 side 28) i fjor, og fikk denne attesten: «Skolelinux har tatt handlingsplanen for IKT i skolen på alvor og laget et helhetlig produkt som er tilpasset skolehverdagen og de ressursene skolen har.»

Skolelinux versjon 1.0 beskrives som «den første stabile utgaven etter tre års utvikling», og kommer etter 47 utviklerversjoner og tre testkandidater. Kodenavnet Venus er valgt etter planetens nylig gjennomførte krysning mellom sola og Jorden, og skal symbolisere prosjektets universelle rekkevidde.

Skolelinux er en del av Linux-distribusjonen fra Debian og inngår i et større program kalt Debian-edu. Under den langvarige testfasen i Norge har over 100 skoler tatt i bruk Skolelinux. Tilsvarende prosjekter er på gang i flere land i Afrika, Sør-Ameria, Europa og Asia.

I en kort redegjørelse på prosjektets nettsted skriver Knut Yrvin at godt over 200 utviklere har jobbet i tre år – til sammen 65.000 timer – for å ferdigstille tilbudet. Mesteparten er gjort på dugnad. Flere applikasjoner er oversatt til nynorsk og nord-samisk.

– Med Skolelinux får skolen et ferdig installert datanett med 16 nett-tjenester og 75 skoleaktuelle dataprogram, skriver Yrvin. – Det gjør det svært enkelt å komme i gang med IKT i skolen.

Prosjektet har utviklet et forenklet system for brukerforvaltning.

– Tynnklientopplegget som følger med, gjør at skolene kan doble antall datamaskiner, og halvere tiden på drift og vedlikehold, skriver Yrvin. – Mange kommuner kjører sentralisert drift med Skolelinux.

    Les også:

Til toppen