JUSS OG SAMFUNN

Skolene raser mot moms på PC-er

Skolene er tvunget til digital opplæring, men slipper likevel ikke unna moms på PC-er.

Digital kompetanse skal i dag være en av de fem ferdigheter elever skal tilegne seg i skolene på lik linje med regning, skriving, lesing og muntlig framstilling.

Mens lærerbøker som brukes i skolene kan omsettes momsfritt, reagerer skolene derfor nå på Skattedirektoratets ferske avgjørelse som konkluderer med at det skal beregne merverdiavgift på 25 prosent for kjøp og utleie av PC-er til skoleelever.

Vedtaket er fattet også for å hindre konkurransevridning i PC-salget ved at skolene skal kunne formidle momsfrie PC-er til landets tenåringer.

Ifølge merverdiavgiftsloven er undervisningstjenester og formidling av slike tjenester unntatt moms. Loven presiserer at det er kun tjenester og materiell knyttet til utførelsen som er unntatt avgift.

Blyanter, papir og disketter gjelder derimot ikke, og skattemyndighetene mener PC-er bør sammenlignes med denne type materiell.

Assisterende fylkesutdanningssjef Sverre Hollen i Møre og Romsdal sier til Aftenposten at skolene ser med stor undring på Skattedirektoratets tolkning av merverdiavgiftsloven.

Det rimer ikke med at myndighetene på den ene siden krever økt satsing på digital lærerverk, men samtidig skal skolene og elever straffes med moms ved å ta det i bruk. Det bør være samme skatteregler for lærerbøker som PC-er.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.