Skoleopptak rammet av DDoS

Sentral nettjeneste klappet sammen.

Skoleopptak rammet av DDoS
Vigo, fellestjenesten for opptak til videregående skoler, ble tirsdag utsatt for DDoS-angrep. Ett døgn etter har leverandøren fremdeles store problemer med å få nettsiden i stabil drift. Bilde: Skjermdump

Nettstedet Vigo.no, som er fellestjenesten for opptak til videregående skoler, har det siste døgnet ikke vært tilgjengelig for brukerne. Samtidig som resultatene for årets opptak til videregående skoler ble klart, klappet tjenesten sammen.

Det er det svenske IT-selskapet IST, som er storleverandør av IT-systemer til den norske skolesektoren, som drifter nettløsningen. Sammen med det interkommunale selskapet Vigo Driftsorganisasjon IKS, gikk de ut med informasjon om at tjenesten var satt ut av spill som følge av distribuert tjenestenektangrep, DDoS.

Onsdag formiddag, over et døgn siden tjenesten ble utilgjengelig, er fremdeles driften av Vigo.no ustabil.

Odd Henning Djupvik, administrerende direktør i IST, forteller til digi.no at de ikke kan si så veldig mye konkret om angrepet ennå, men at de har igangsatt en rekke tiltak for å sikre stabil drift.

– Vi vet ikke hvem som står bak, men det er ingen ting som tyder på økonomiske motiv. Det er også et målrettet angrep mot denne tjenesten, og ikke de øvrige tjenestene IST drifter, sier Djupvik til digi.no.

Han forteller at de har politianmeldt forholdet.

En rekke fylkeskommuner la tirsdag ut resultatene for opptak til videregående skoler på Vigo. Tusenvis av elever har frist til mandag neste uke med å akseptere plassene, men dette kan bli utsatt dersom problemene vedvarer.

Har du tips til redaksjonen knyttet til denne saken? Send oss en e-post.

Det har vært en bølge av DDoS-angrep mot flere norske nettjenester de siste månedene. Aller Internett, som gir ut blant annet digi.no, ble tidligere i år rammet av et angrep som også omfattet blant annet Norsk Tipping. To personer ble pågrepet og siktet av politiet i forbindelse med disse angrepene.

Tidligere i sommer kunne digi.no avsløre at Arbeiderpartiet tok konsekvensene av DDoS-angrep og flyttet sine nettsider ut til Amazons nettsky.

    Les også:

Les mer om: