Skoler kaster ut Microsoft Office

Langsomt begynner Microsoft Office å få konkurranse. Neste uken får 19.000 elever gratis-alternativet.

Langsomt begynner Microsoft Office å få konkurranse. Neste uken får 19.000 elever gratis-alternativet.

Det ser ut til å være offentlig sektor med sine store antall brukere og budsjettpress som er drivkraften i bruken av gratis-alternativer til Microsoft.

Mange bedrifter har tatt i bruk Linux på server-siden, men har beholdt Windows og Microsoft Office på sine PCer. Men offentlige myndigheter i mange land presser på her. I England truer helseministeren å bytte over til Linux og StarOffice/OpenOffice fra Sun. (Se tidligere saker i boksen til høyre)

Her i Norge har utviklingen gått sakte i mangel av programmer i norsk språkdrakt. Dette har dog etterhvert rettet på seg. Linux (Debian) har kommet i norsk versjon gjennom SkoleLinux-prosjektet og OpenOffice er oversatt, først i 1.0 og så 1.1-versjonen.

OpenOffice er gratisversjonen av den billige StarOffice-samlingen til Sun. Forskjellen er stort sett mangel på brukerstøtte. Pakken gir deg gratis konkurrenter til både Word, Excel, og Powerpoint.

Neste torsdag gjør OpenOffice et lite hopp fremover i Norge. Da skal 19 000 elever og ansatte ved de videregående skolene i Akershus få en CD med både OpenOffice og antivirusprogrammet Norman.

Du kan også laste ned OpenOffice 1.1 i norsk versjon med norsk stavekontroll fra www.openofficeorg.no

Meningen er at elvene og lærerne skal installere dette hjemme. For dette er programmene de etterhvert vil møte på de videregående skolene i fylket. På skolene holder de IT-ansatte nå på å bytte ut Office med OpenOffice.

Det var Akershus fylkeskommune som i sin tid sammen med Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal fylkeskommuner tok initiativ å oversette OpenOffice til norsk.

"Nå er målet at programvaren skal tas i bruk i de videregående skolene, blant annet for å spare store beløp i lisenser, " skriver fylkeskommunene.

Til toppen