ANALYSER

Skoler kjøper en million Chromebooks

Men er plattformen er stadig en mygg i pc-markedet.

Enkelt vedlikehold og administrasjon er sammen med forholdsvis lav pris årsaker til at en rekke skoler i blant annet USA og Sverige har valgt å tilby elevene Chromebooks.
Enkelt vedlikehold og administrasjon er sammen med forholdsvis lav pris årsaker til at en rekke skoler i blant annet USA og Sverige har valgt å tilby elevene Chromebooks. Bilde: Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. juli 2014 - 11:39

Salget av bærbare datamaskiner med Google Chrome OS – Chromebooks– ser ut til være i fortsatt vekst, ikke minst i undervisningssektoren. I forrige uke kunngjorde Google at det ble levert mer enn én million slike enheter til skoler i årets andre kvartal. Dette er trolig ny rekord. Hvor mange Chromebooks som har blitt solgt til andre typer kunder, er derimot ikke offentliggjort.

Det er særlig i USA at Chromebooks selger godt, og spesielt til virksomheter. Stephen Baker i analyseselskapet NPD sier til amerikanske PC World så langt i år har Chromebooks stått for 35 prosent av alle «kommersielle» leveranser av bærbare datamaskiner i USA. Med dette mener Baker trolig leveranser til bedrifter og institusjoner via distributører. Leveransetallene skal være mer enn 250 prosent høyere enn for et år siden. Men det er alltid enklere å oppnå stor prosentvis vekst når utgangspunktet er lavt, enn når markedet har blitt modent og mettet.

Ifølge Baker utgjort Chromebook-leveransene mellom 5 og 6 prosent av de totale leveransene av bærbare datamaskiner til forbrukere i USA i forrige kvartal. Baker venter at denne andelen vil øke framover.

Selv om leveransene av Chromebooks øker kraftig i visse markeder, betyr ikke én til to millioner enheter så veldig mye til eller fra i det tradisjonelle pc-markedet. Ifølge Gartner ble det levert 76,5 millioner pc-er i andre kvartal i år. Dette tallet inkluderer også stasjonære maskiner, men ikke Chromebooks.

For stor etterspørsel

Det er en rekke tradisjonelle pc-leverandører som nå tilbyr Chromebooks. Dell er blant disse. En talskvinne for selskapet forteller til PC World at selskapets Chromebook 11 ikke lenger er tilgjengelig for bestilling via selskapets nettsted. Årsaken er stor etterspørsel, ikke minst fra skoler. Derfor har selskapet valgt å prioritere undervisningsmarkedet. Disse kundene kan fortsatt kjøpe maskinene via andre salgskanaler enn Dells nettsted. Ifølge talskvinnen skal Chromebook 11-maskinene bli tilgjengelig via nettbutikken igjen på et senere tidspunkt.

I Norge kom ikke Chromebook offisielt i salg før i slutten av mai i år. Blant de viktigste årsakene er BankID-kravet om Java-støtte i nettleseren. Chrome OS støtter ikke Java, men dette problemet løses når den Java-frie utgaven av BankID rulles ut til høsten.

Chrome OS har siden introduksjonen i 2009 blitt betydelig endret. Blant annet er avhengigheten av kontinuerlig nettilgang i ferd med å bli kraftig redusert. For tiden eksperimenterer Google med et nytt brukergrensesnitt til Chrome OS, kalt Athena. Dessuten skal utvalgte Android-applikasjoner kunne kjøres i Chrome OS fra høsten av.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.