JUSS OG SAMFUNN

Skotsk professor vil bli superspion på web

Professor Lykourgos Petropoulakis ved University of Strathclyde i Glasgow mener han har det perfekt verktøyet for å overvåke surfere.

13. mai 2002 - 09:50

I en kort melding fra University of Strathclyde heter det at professor Lykourgos Petropoulakis har fått nærmere 114.000 pund (i underkant av 1,4 millioner kroner) av det skotske tilsvaret på Norges SND ("Scottish Establishment") til å ferdigstille en enestående form for webovervåkning.

Teknologien som Petropoulakis leder utviklingen av, krever verken cookies eller forhåndsinstallerte applikasjoner hos surferen som skal overvåkes. Professoren kaller den "sensor-embedded technology", og hevder at sensorene ikke vil kreve noen form for installasjon, samtidig som de vil være i stand til å sanke langt mer informasjon fra brukerens datamaskin enn ved noen annen kjent metode. Sensoren kan fjerntilpasses spesielle behov, og skal være enkelt å skjule fra den overvåkede. Det skal være svært vanskelig for den overvåkede å slette informasjon som er lagret i en gitt sensor.

Universitetet i Strathclyde har en omfattende praksis i å samarbeide med næringslivet om kommersialisering av patenter. Man kan derfor regne med at teknologien vil gjøres kommersielt tilgjengelig for e-butikker og andre som ønsker å følge med i hva surfere gjør, dersom det er mulig å framstille et produkt som oppfyller forventningene i forhåndsbeskrivelsen.

I beskrivelsen av prosjektet som Scottish Enterprise har sendt ut, heter det at utviklingsprosjektet også omfatter en ordning for å hindre at overvåkningsteknologien misbrukes. Her heter det blant annet at sensorene må kunne beskyttes mot omkonfigurering. Det er ingen formulering som avdekker at stiftelsen har spesielle betenkeligheter knyttet til webovervåkning og personvern.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.