Skrekkmaur kan true PC-er

En ny type maur i Texas elsker elektriske anlegg. Noen sier den holder seg unna PC-er, andre ikke.

Skrekkmaur kan true PC-er

En ny type maur i Texas elsker elektriske anlegg. Noen sier den holder seg unna PC-er, andre ikke.

Nyhetsbyrået AP meldte for noen dager siden at hjem og hager i området rundt Houston i delstaten Texas invaderes av en ny type maur kjent som «crazy rasberry ants» – «crazy» fordi svermene beveger seg kjapt og tilsynelatende formålsløst, «rasberry» fordi et skadedyrsfirma ledet av Tom Rasberry tilbyr seg å prøve å utrydde dem.

Ifølge AP utløser maurene kortslutninger i elektriske anlegg og har begynte å lage problemer i datamaskiner. De ødelegger pumper i kloakkanlegg, får brannalarmer til å hikke og gir feilvisninger i måleutstyr.

Avdelingen for entomologi (insektlære) ved Texas A&M University har opprettet et eget nettsted om den nye maurtypen – Exotic Texas Ant – der de bekrefter at mauren angriper elektriske anlegg og skaper kortslutninger. Forskerne ber skadedyrbekjempere sende inn eksemplarer dersom de har kunder som de tror er utsatt for den eksotiske maurtypen.

«Crazy rasberry ant» er ikke artsbestemt ennå. Foreløpig beskrives den som en variant av Paratrechina pubens. Den dukket opp i Texas i 2002, men har først helt nylig blitt observert i store, for ikke å si enorme mengder.

Entomologenes nettsted nevner ingen trussel mot elektronikk generelt eller datamaskiner spesielt.

En ringerunde som Information Week har gjort, antyder at AP-rapporten er noe overdrevet. Ingen skadedyrbekjempere kan bekrefte angrep mot PC-er, det kan heller ikke delstatens jordbruksdepartement som har stadig kontakt med entomologene. Derimot er bekreftes det at maursvermer er observert rundt og inne i stikkontakter innendørs, og at de på sikt kan bli et alvorlig problem.

Bildet viser et typisk eksemplar. Det advares at fargen kan variere, og at mauren også kan være svart som tusj.

Til toppen