Skremmer jobbsøkere gjennom kundemagasin

IT-bransjen har fått et rykte på seg for å være brutal. Her er et eksempel som forklarer hvorfor.

KOMMENTAR: Skremmer jobbsøkere gjennom kundemagasin

IT-bransjen har fått et rykte på seg for å være brutal. Her er et eksempel som forklarer hvorfor.

- Jeg ville ikke hatt meg selv som sjef, sier Svein Berntsen, administrerende direktør i Umoe IKT, til selskapets kundemagasin, IKT Nytt.

Uttalelsen er i seg selv oppsiktsvekkende nok, men Berntsen og Umoe IKT stopper ikke der. De legger sitatet på forsiden av sitt kundemagasin, og deler det ut til kunder, ansatte og journalister.

I rettferdighetens navn skal jeg gjøre noe som Umoe IKT ikke gjorde selv. Jeg skal ta med resten av sitatet, slik at det ikke blir tatt ut av sammenhengen (noe Umoe IKT utrolig nok gjorde i sitt kundemagasin):

- Jeg får si til deg som jeg sa til samboeren min: Jeg ville ikke hatt meg selv som sjef. Da hadde det blitt fullstendig skjærings. Det må være forferdelig vanskelig å ha sånne medarbeidere som meg i Umoe IKT.

Kanskje ble det ikke så mye bedre? Det komplette sitatet ovenfor, er ingressen i artikkelen som Umoe IKT kjører i sitt eget kundemagasin.

Det blir verre. Litt lengre ned i artikkelen stiller kundemagasinets egen husjournalist et aggressivt spørsmål til sin sjef:

– Du var også kjip med sluttpakkene i Umoe IKT?

Det er et godt spørsmål, men av en eller annen grunn har verken journalisten eller Umoe IKT helt skjønt hva et kundemagasin er for noe. Det er en reklameblekke!

Noen vil kanskje si at de bør få plusspoeng for integriteten sin, siden de er villig til å være så kritisk mot seg selv, men det er i så fall ikke et syn jeg deler. I hvert fall ikke når man leser svaret som kommer fra selskapets administrerende direktør. Det er kanskje det mest hårreisende med hele saken.

– Nja, det kan godt være, men næringslivet skal da ikke ta over ansvaret til sosialvesenet?

For meg er dette rett og slett fullstendig ubegripelig. Hvorfor vil man seg selv så vondt? Hvordan kan man tro at dette er en god måte å reklamere for sitt selskap til kunder, potensielle kunder, partnere, potensielle partnere, ansatte og potensielle arbeidssøkere?

Umoe IKT er som så mange andre IT-selskaper på jakt etter flere ansatte. De kjører stillingsannonser der de søker etter ganske mange personer. Dette kan da umulig være et godt sjakktrekk?

Jeg har møtt Berntsen en gang. Det var på en pressekonferanse for et par uker siden. Der fikk jeg et helt annet inntrykk av fyren. Han var blid, offensiv og hadde et godt smil og en god replikk på lur. Det var ikke en mann som var redd for å si sin mening, men samtidig fremsto han som en veldig likandes kar. Jeg velger å tro at han er det.

– Jeg er ingen pusekatt, var det en nylig avgått leder som uttalte tidligere i år.

Selv etter en knusende rapport var det relativt mange som forsvarte henne fordi hun presterte så godt.

Spørsmålet jeg da blir sittende igjen med, er om hun presterte så godt fordi hun var så tøff? Hvis det er tilfelle, så er det kanskje ikke så rart at toppsjefer ønsker å fremstå som den tøffeste i klassen, men jeg tviler på at det kan være tilfelle.

Jeg kan ikke forstå annet enn at de beste resultatene kommer når ledelsen og de ansatte trekker lasset sammen, i samme retning. Det må da snart bli slutt på at arbeidsgivere og ansatte tror de er fiender.

Nå tror ikke jeg at de Berntsen ser på sine ansatte som fienden, og jeg tviler også på at de ansatte tror det den andre veien, men gjennom å bevisst kjøre frem selskapets toppsjef på den måten skaper man et omdømme som gjør at mange nok vil kvie seg for å søke på stillingene i selskapet.

Her er forøvrig hele sitatet:

– Nja, det kan godt være, men næringslivet skal da ikke ta over ansvaret til sosialvesenet? Det betaler vi skatt for. Det er et sykdomstegn i denne bransjen at man skal ta disse pakkene. Og hvem er det som maser først? De som allerede har jobb borte i gata. De trenger dem ikke engang. Kun grådighet. Da har jeg mye mer sans for en fornuftig seniorpolitikk. Vi måtte øse båten. 150 måtte gå.

Det blir ikke så ille når man leser hele avsnittet, men jeg synes fortsatt at den første delen av sitatet er skremmende. De andre momentene Berntsen drar frem kan jeg forøvrig si meg ganske enig i.

Det er en ekstrem mangel på kvalifisert IT-personell for tiden, og altfor få tar IT-utdanning. Det kan skyldes at mange synes IT-bransjen er for brutal, noe IKT-Norge og andre mener er feil. Når til og med bedriftenes egne reklameblekker kjører på med hvor hard og tøff deres sjef er, er det imidlertid ikke så rart at inntrykket av en brutal bransje får et solid fotfeste.

Hvis det er noen som ikke har fått kundemagasinet til Umoe IKT, så kan artikkelen lastes ned fra deres hjemmeside.

Til toppen