Skrev under med Putin som tilskuer

Med president Vladimir Putin som tilskuer signerte Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas tirsdag papirene som gir klarsignal for å satse 420 millioner kroner på mobilutbygging i Russland.

Med president Vladimir Putin som tilskuer signerte Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas tirsdag papirene som gir klarsignal for å satse 420 millioner kroner på mobilutbygging i Russland.

Seansen, som var nøye planlagt på forhånd, har trolig en enorm markedsføringsverdi for Telenor, VimpelCom og Alfa Group som er de tre aktørene som inngikk avtalen.

Det er alt annet enn hverdagskost at norske selskaper som satser i Russland får drahjelp av den russiske presidenten når de inngår strategiske forretningsavtaler. Også statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) var til stede da signaturene ble satt på kontraktspapirene tirsdag kveld.

- Avtalen betyr veldig mye for oss. Den er strategisk svært viktig, forteller konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas.

Han smiler lurt når han blir spurt om verdien av at Putin var til stede ved avtaleinngåelsen, men vil ikke prøve å tallfeste presidentens reklameverdi. Den er utvilsomt stor. En hærskare med russiske og norske pressefolk fulgte avtaleinngåelsen nettopp på grunn av Putin og Bondeviks nærvær.

Bildene og nyheten om avtalen mellom de tre selskapene vil spres over Russland gjennom etermedier, nettmedier og aviser.

I et land der kurven som viser antall mobilbrukere peker rett til værs, er det gull verdt. Analytikere anslår at det i 2005 vil være 25 millioner mobilbrukere i den tidligere kommuniststaten. I dag er det registrert sju millioner mobilbrukere.

Selve avtalen forplikter de tre aktørene til å investere i alt nærmere 1,3 milliarder kroner i selskapet VimpelCom-Region. Selskapet skal bygge ut og drive mobiltjenester i hele Russland. Investeringen skal fordeles likt på alle tre aktørene noe som innebærer at Telenors andel blir på 420 millioner kroner.

Telenor eier fra før 29 prosent i VimpelCom, og VimpelCom-Region er et datterselskap til det russiske selskapet. VimpelCom-Region hadde ved utgangen av september vel fire millioner abonnenter.

Les mer om Telenors satsing i Russland:

Til toppen