Skrinlegger IT-studier på Fornebu

Høgskolen i Buskerud lokket med IT-studier på Fornebu, men studentgrunnlaget var ikke stort nok.

Høgskolen i Buskerud lokket med IT-studier på Fornebu, men studentgrunnlaget var ikke stort nok.

IT-Fornebu skulle være kunnskapens vugge og har lenge prøvd å lokke til seg både forskningsmiljøer, høyskoler og universiteter.

Universitetet i Oslo (UiO) har fått flere henvendelser, men rektor Arild Underdahl bekreftet tirsdag overfor digi.no at det er helt uaktuelt for universitetet å flytte til IT-Fornebu, først og fremst av faglige grunner.

    Les også:

Det knyttet seg derfor stor spenning til Høgskolen i Buskerud som annonserte IT-studier på IT-Fornebu i høst.

Studiet var annonsert i årets studiekatalog fra Samordna Opptak, men for få søkere er årsaken til at studiet nå er skrinlagt.

Studentene som har søkt har i stedet fått plass på Høgskolen i Buskerud (HiBu) på Hønefoss.

Rektor på Høgskolen i Buskerud, Kristin Ørmen Johnsen, sier til Asker og Bærum Budstikke at det som følge av lav interesse for IT, er uklart om HiBu igjen vil satse på å starte opp IT-studier på Fornebu.

Tallene fra Samordna Opptak (SO) bekrefter den nakne sannhet. I fjor var det 2.306 personer som plasserte IT som førstevalg, mens det i år bare er 1.944. Dette er en ytterligere nedgang på 16 prosent fra i fjor.

Informasjonsrådgiver Henrik Rødsæther i SO tror mye skyldes at det nå har kommet tilleggskrav til matematikk.

Det er spesielt jenter som rygger ut. Ved årets søkning til NTNU, er det færre enn 10 kvinner blant de totalt 182 med datateknikk som førstevalg.

Mens 2.015 meldte seg på dataingeniørfag i 1998, var det i år bare 499. Tilsvarende var det 760 som ønsket å studere til sivilingeniør med spesialisering innen data på NTNU i 1998, mot bare 182 i år.

Dette utgjør en prosentvis reduksjon på over 75 prosent fra toppåret 1998.

– Tallene fra Samordna Opptak er en svært dårlig nyhet ikke bare for IT-næringen, men for hele Norge som næring, uttalte IKT-Norge-sjef Per Morten Hoff til digi.no da tallene var klare.

Til toppen