Skriv med Java-kode, kjør som Ajax

Google har sluppet et Java-utviklingsrammeverk som oversetter Java-kode til JavaScript og HTML.

Skriv med Java-kode, kjør som Ajax

Google har sluppet et Java-utviklingsrammeverk som oversetter Java-kode til JavaScript og HTML.

Google slapp denne uken en betautgave av Google Web Toolkit (GWT), et Java-utviklingsrammeverk som gjør det mulig for webutviklere å skrive asynkrone og funksjonsrike webapplikasjoner basert på Ajax (Asynchronous Javascript and XML) i brukerens foretrukne Java-utviklingsmiljø.

Google mener at utvikling i Java har flere fordeler sammenlignet med utvikling i JavaScript direkte. Selskapet nevner blant annet automatisert refactoring, statisk typesjekking og objektorientert design. Dessuten skal mange vanlige JavaScript-feil kunne fanges under kompilasjonstiden i stedet for under kjøretiden.

Debuggingen vil kunne gjøres ved å kjøre applikasjonen i den virtuelle Java-maskinen, noe som åpner for langt flere muligheter enn debugging av JavaScript-kode i en nettleser.

Som en del av GWT følger et sett med Widgets, moduler for å sette sammen brukergrensesnittet til Ajax-applikasjonen. Disse kombineres i paneler som bestemmer layouten til widgetene de inneholder. Blant widgene som nå tilbys, finner man hierarkiske trær, menylinjer, knapper, fanebaserte paneler og tabeller.

    Les også:

GWT støtter også RPC (Remote Procedure Calls) for kommunikasjon mellom webapplikasjonene og webserveren. Dessuten gjør rammeverket det mulig å gjøre tilstander i webapplikasjonen tilgjengelige for navigasjonsknappene i nettleseren, slik at historikken ikke blir borte. Manglende nettleserhistorikk i Ajax-applikasjoner er blitt mye omtalt av kritikerne til denne typen løsninger.

Dersom GWT ikke produserer den ønskede JavaScript-koden, skal utviklerne kunne sette inn håndskrevet JavaScript-kode i Java-koden ved å benytte Googles JavaScript Native Interface (JSNI).

Ajax-løsningene som genereres, skal kunne kjøres på Internet Explorer, Mozilla Suite og Firefox, Safari og Opera, uten nettleserdeteksjon eller spesialskrevet kode.

Mer informasjon om Google Web Toolkit, samt nedlastbare filer, finnes på denne siden.

Til toppen