Skriv på en CD - mange ganger

Ricoh ventes å være først på markedet med CD Rewritable (CD-RW)-spillere som gjør at man kan skrive på samme CD-plate flere ganger. CD-RW profileres som en bro mellom CD- og DVD-teknologi. I Norge vil vi se maskiner fra Philips og Yamaha i begynnelsen av april.

Ricoh ventes å være først på markedet med CD Rewritable (CD-RW)-spillere som gjør at man kan skrive på samme CD-plate flere ganger. CD-RW profileres som en bro mellom CD- og DVD-teknologi. I Norge vil vi se maskiner fra Philips og Yamaha i begynnelsen av april.

CD Rewritable-teknologien (CD-RW) er på vei til markedet, og den første spilleren ventes i det amerikanske markedet fra Ricoh i slutten av mars. Allmenn tilgjengelig vil man se i løpet av April, i henhold til selskapet. CD-RW-teknologien gjør at man kan skrive flere ganger på samme CD-plate, i motsetning til CD Recordable-teknologi som tillater at man kan skrive én gang.

CD-RW er bakoverkompatibel med multiread-enabled CD-ROM-spillere og foroverkompatibel med DVD-spillere og blir profilert som broen mellom CD-ROM- og DVD-teknologi. CD-RW kan skrive på både skriv-en-gang CD-plater og skriv-mange-ganger CD-plater og teknologien dekker derved behovene til brukere som ønsker å editere CD-plater og brukere som ønsker at CD-platen skal være umulig å endre etter først skriving.

I løpet av 1997 vil produsenter som Philips, Sony og Hewlett-Packard også komme med CD-RW-spillere. Richos maskin vil koste $600 i USA og vil kunne skrive med 2x-hastighet og lese med 6x-hastighet.

- Ricoh i Norge driver for det meste med kontormaskiner, så det er lite sannsynlig at denne maskinen kommer til Norge, i hvert fall under Ricoh-navnet, forteller en talsmann for selskapet til digi:data. Det er godt mulig at drevet kommer gjennom en av våre OEM-partnere, men jeg har ikke hørt noe, avslutter han.

Det er ikke klart om denne teknologien vil ha suksess, men det er klart at den har et godt forsprang på DVD Rewritable-teknologien som ikke ventes før tidligst i slutten av 1998. Det kommer til å stå særlig på pris og tilgjengelighet, i henhold til analytikere.

- Nå som UDF (Universal Disk Format)-standarden for skriving på CD-plater, er akseptert, kan teknologien få gjennomslag. Alle de store CD-aktørene vil vise CD-RW-spillere på CeBIT, forteller Arve Isaksen i Distributed Computing AS, en av Norges største aktører på CD og optisk teknologi.

- Vi importerer Yamaha og Philips, og vi regner med å ha produkter i hende fra slutten av mars. Philips CDD 3600 vil koste rundt 5.000 kroner eks. MVA, og maskinen skriver med 2x-hastighet og leser med 6x-hastighet. Yamaha CRW 4001 vil koste litt mer, og den har tilsvarende spesifikasjoner, fortsetter Isaksen.

- Vi venter at CD-RW-teknologien vil begynne å røre på seg i år, men det er først til neste år at det blir skikkelig kjør. Vi solgte 13.000 CD-Recordable-spillere i 1996, og til sammenligning regner vi med å selge et par tusen CD-RW-spillere i 1997. Selv om vi har hatt en fantastisk vekst på CD-ROM-brennere, er det klart at CD-RW etter hvert vil ta over, fortsetter Isaksen.

- Vi skal heller ikke glemme at skrivbare DVD-spillere, såkalte DVD RAM, kommer om en to-tre år, avslutter Isaksen.

Til toppen