Bankran

Skrivefeil stoppet hackere under enormt bankran

Kunne ha blitt blant historiens største.

Skrivefeil stoppet hackere under enormt bankran
(Bilde: Colourbox)

Kunne ha blitt blant historiens største.

Ukjente hackere skal allerede i begynnelsen av februar forsøkt å stjele nærmere én milliard dollar fra kontoen til sentralbanken i Bangladesh i Federal Reserve Bank i New York, men forsøket var bare delvis vellykket. Dette skriver blant annet Reuters denne uken.

Hackerbankranerne skal ha lykkes med å gjennomføre fire transaksjoner hvor til sammen 81 millioner dollar ble sendt til kontoer i Filippinene og Sri Lanka. Men en femte transaksjon på 20 millioner dollar ble stoppet.

Skrivefeil

Årsaken var at bankranerne hadde greid å skrive navnet på den angivelige mottakeren, Shalika Foundation, feil. «Foundation» var blitt til «Fandation».

Dette gjorde at transaksjonen ble stoppet, omtrent samtidig som at Federal Reserve Bank fattet mistanke om de resterende transaksjonene, angivelig fordi de var så store og tallrike.

Skadevare

I dag har det blitt kjent at etterforskerne i saken mistenker at hackerne har greid å installere skadevare i datasystemene til sentralbanken i Bangladesh og trolig har brukt flere uker på å finne ut hvordan de skulle gjennomføre ranet.

Angivelig skal hackerne ha benyttes en til nå ukjent sårbarhet i programvaren til banken, noe som har gitt dem tilgang til å fjerninstallere skadevaren.

Det er lite håp om å finne gjerningspersonene. Selv om mye av de allerede overførte pengene har blitt overført videre til andre kontoer, også i andre land, skal en del av pengene ha blitt tilbakeført. Men det vil kunne ta lang tid å spore opp alt, dersom det i det hele tatt er mulig.

Rekordstort

Også i februar skal det ha blitt oppdaget et enormt bankran gjort av hackere. Ulike kilder omtaler forskjellige tall, men noen mener at disse hackerne greide å få med seg så mye som en milliard dollar. Men dette var gjennom angrep rettet mot mer enn hundre forskjellige banker.

Dersom ranet mot Bangladesh Bank hadde vært fullstendig vellykket, kunne det ha vært det største noen gang, i alle fall mot én enkelt bank.

Til toppen