KARRIERE

- Skrivemaskin bedre enn Word 97

Innføringen av IT fører ikke nødvendigvis til bedre effektivitet. Ansatte ville muligens vært mer effektive hvis de hadde beholdt skrivemaskinen, mener professor i sosialantropologi Thomas Hylland Eriksen.

Therese Werenskiold
16. des. 1998 - 14:35

Som digi.no/jobb skrev tirsdag, forsker internettguru Gisle Hannemyr på problemene omkring informasjonsoverbelastning. Sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen deler bekymringen for informasjonsmengden.

- Det er åpenbart at innføringen av informasjonsteknologi fører til en rekke utilsiktede bivirkninger. På 80-tallet, for eksempel, da time-managerne ble innført, ble ansatte sendt på kurs for å lære å bruke dem. Og de siste femten årene er folk blitt undervist i Word og andre mer og mindre håpløse dataprogrammer, som tvinger dem til å forholde seg til teknologien som sådan i stedet for innholdet i arbeidsoppgavene, mener Hylland Eriksen.

- Det er mulig at mange ville ha vært mer produktive og effektive med gammeldags skrivemaskin enn med Word 97, funderer sosialantropologen.

Han registrerer samtidig at den økte tilgjengeligheten også fører til en lavere terskel for kommunikasjon og kontakt.

- Det er blitt så lett å kontakte andre at vi gjør det også når det ikke strengt tatt er nødvendig. Den rene parodi - man sitter i møter, svarer på e-post, snakker i telefonen og så videre hele dagen i stedet for å jobbe - er ikke så langt unna i en del bransjer, inkludert min egen.

Skriver Hylland Eriksen i en e-post til digi.no...

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.