Abonner
TELEKOM

Skriver ned India-virksomheten til null

Telenor mener det er nærmest umulig å fortsette driften.

Detalj fra en plakat for Uninor.
Detalj fra en plakat for Uninor. Bilde: Telenor

Oslo (NTB-Fredrik Ljone Holst): Telenor skriver ned de gjenværende verdiene av virksomheten i India. Nedskrivningen på 3,9 milliarder kroner tas i første kvartal 2012.

Telenor viser til forsiktighetsprinsippet når de nå skriver ned verdiene i India til null. Dermed har selskapet ingen «regnskapsmessig eksponering» i India etter utgangen av mars i år.

- Nær umulig å bli med videre

I en pressemelding opplyser selskapet at Uninor, som er eid av Telenor og indiske Unitech, har utviklet seg etter planene. Men i februar kansellerte Indias høyesterett Uninors mobillisenser, noe som førte til stor usikkerhet for selskapet. Telenor mener det nye forslaget til lisensauksjoner vil gjøre det nærmest umulig for selskapet å delta.

- Det vil være umulig for oss å fortsette drift her, sier visedirektør og Asia-sjef Sigve Brekke i Telenor ifølge E24.

Giske: - Alvorlig for Telenor

- Dette viser hvor alvorlig situasjonen er for Telenor i India nå, sier næringsminister Trond Giske (Ap) om nedskrivningen. Han påpeker at det er nå den politiske prosessen i India begynner, etter at embetsverket har kommet med sitt forslag til hvordan lisensen bør tildeles.

- Vi har møtt finansministeren, og den indiske regjeringen kjenner godt våre argumenter. Ikke bare vil en annen måte å gjennomføre auksjonen på, ivareta utenlandske investorer i landet. Vi har også argumentert for at det vil være bra for indiske mobilkunder om det er bred konkurranse, forklarer Giske.

Han utelukker ikke at det kan bli aktuelt med flere møter dersom Telenor eller den norske ambassaden i New Delhi ønsker det.

- Men det vil bare skje dersom det er hensiktsmessig.

Giske minner også om at dommen i høyesterett retter seg mot selskapene og at Telenor har investert i god tro etter at Uninor fikk lisensene på samme måte som slike tildelinger har vært gjort i mange år tidligere.

Eier drøyt to tredeler

De første små handlene på Oslo Børs mandag formiddag sendte Telenor-aksjen opp 2,4 prosent etter nyheten om nedskrivningene i India.

Den norske telekomgiganten eier drøyt 67 prosent av den indiske mobiloperatøren Uninor. Dommen fra indisk høyesterett innebar at selskapet mistet 22 lisenser til å drive mobilnett for 36 millioner kunder. Kanselleringen kom på grunn av underprising og fusk da lisensene ble tildelt. Tildelingen skjedde før Telenor gikk inn i selskapet.

Telenor har allerede skrevet ned verdier for 4,2 milliarder knyttet til virksomheten i India. Dette tapet ble tatt i fjerde kvartal 2011. (©NTB)

Les mer om: