RESULTATERFINANS

Skrivere berger HPs profitt

Bedre kvartalstall enn ventet.

HP-sjef Meg Whitman har tillit blant investorene.
HP-sjef Meg Whitman har tillit blant investorene. Bilde: Ronda Churchill/Bloomberg via Getty Images / All Over Press
23. mai 2013 - 10:42

HPs tall for kvartalet fram til 30. april, regnskapsårets andre, viser kraftig fall i omsetning, driftsresultat og nettoresultat etter skatt. Samtidig var de bedre – eller mindre dårlig – enn analytikerne hadde ventet. Børsen later til å tolke tallene som tegn på at toppsjef Meg Whitman vil lykkes med sine kostnadskutt og restrukturering: Aksjekursen steg nesten tre prosent.

Sammenliknet med samme kvartal i fjor faller omsetningen med 10 prosent til 27,6 milliarder dollar. Driftsresultatet falt 15 prosent til 2,66 milliarder dollar. Nettoresultatet før skatt falt med 29 prosent til 1,41 milliarder dollar.

Omsetningen faller i alle segmenter, minst innen skrivere med 1 prosent, mest innen pc-er med 20 prosent.

HP solgte pc-er for 7,58 milliarder dollar i april-kvartalet i år, mot 9,47 milliarder dollar i fjor. Pc-enes andel av HPs totale omsetning er redusert fra 30 prosent til 27 prosent. Pc-avdelingens driftsoverskudd er redusert med 54 prosent, altså mer enn halvert, til 239 millioner dollar. HPs største produkt, målt i omsetning, står for 9 prosent av driftsoverskuddet, mot 16 prosent for et år siden.

Innen skrivere er lønnsomheten betraktelig bedret fra i fjor. For noen år siden var det en periode da HPs overskudd i hovedsak kom fra skrivere, i praksis tilbehør som blekk og toner. Nå kan det se ut som om denne tiden kommer tilbake.

Omsetningen av skrivere falt så vidt, fra 6,13 til 6,09 milliarder dollar. Avdelingens driftsoverskudd økte med 19 prosent, til 958 millioner dollar. Avdelingens andel av HPs samlede driftsoverskudd var 26 prosent for et år siden. Nå er den 36 prosent.

Til sammen står skrivere og pc-er for 48 prosent av HPs omsetning. For et år siden var andelen noenlunde den samme, 49 prosent.

Omorganiseringen av virksomheten rettet mot bedrifter er nå nedfelt i regnskapet. Under «Enterprise Group» er servere og lagring slått sammen med tjenester. De øvrige delene av den tidligere service-avdelingen, henholdsvis applikasjoner/forretningstjenester og utsetting av infrastruktur, utgjør nå «Enterprise Services».

Sammenliknet med i fjor faller omsetningen til Enterprise Group med 12 prosent til 6,82 milliarder dollar, mens driftsresultatet faller med 20 prosent til 1,08 milliarder dollar.

Omsetningen til Enterprise Services faller med 8 prosent til 6,00 milliarder dollar. Driftsoverskuddet faller 34 prosent til 156 millioner dollar. Lønnsomheten i denne avdelingen er en minst like stor utfordring som pc-avdelingen. HPs bedriftstjenester står for 21 prosent av omsetningen, men bare 6 prosent av driftsoverskuddet.

Innen programvare er lønnsomheten økt. Med en omsetning på 941 millioner dollar, under en sjettedel av Enterprise Services, leverer denne avdelingen et større driftsoverskudd, 180 millioner dollar, en framgang på 5 prosent trass i at omsetningen er 3 prosent lavere enn for et år siden.

HPs planlagte kostnadskutt for slutten på regnskapsåret 2013–2014, det vil si innen utgangen av oktober neste år, krever en nedbemanning på 29 000 arbeidsplasser for å oppnå en årlig besparelse på opptil 3,5 milliarder dollar.

Analytikerkommentarer til blant annet Bloomberg og Wall Street Journal går ut på Whitman har stanset blødningen og at hun nå må sørge for vekst. Mens Whitman lover vekst i neste regnskapsår, tror analytikerne på at veksten vil drøye til 2015.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.