Skrivere skaper hodebry for Vista-brukere

Altfor mange opplever driverproblemer i Windows Vista, mener Microsoft.

Skrivere skaper hodebry for Vista-brukere

Altfor mange opplever driverproblemer i Windows Vista, mener Microsoft.

Blant de mange store og små feilene som har preget Windows Vista, er nok problemer med installasjon av maskinvaredrivere blant dem som fortsatt plager mange.

I et foredrag under Microsofts WinHEC-konferanse i forrige uke, la Chris Matichuk, en gruppeleder i Microsoft, fram tall fra september over i hvilken grad driverinstallasjoner i Windows Vista lykkes eller ikke.

Tallene for antallet mislykkede installasjoner er betydelig høyere enn det Microsoft setter pris på.

Med Windows Vista gjorde Microsoft store endringer i hvordan enhetsdriverne er integrert med resten av operativsystemet. Dette medførte at drivere laget for Windows XP og eldre utgaver av Windows måtte skrives helt om. Ikke alle maskinvareleverandører har vært like flinke til å få til dette.

Det antas at mange av problemene brukere av Vista har opplevd, skyldes dårligere drivere. Blant annet tok det svært lang tid før Nvidia fikk orden på grafikkdriverne til selskapets produkter. Microsoft har presentert tall som forteller at 30 prosent av krasjene brukere opplevde med Vista i 2007, skyldtes Nvidia-drivere.

Fortsatt er det enkelte som mener at Windows Vista fortsatt er forunderlig tregt til tider med Nvidia-kort. I stedet kan det virke som at Nvidia og Microsoft vil satse alt på å fikse dette i Windows 7.

Til tross for Nvidia-problemene, er det ifølge Matichuk installasjon av skriverdrivere som skaper mest hodebry for Windows Vista-brukerne. Foredraget til er ikke offentliggjort på nettet, men tallene gjengis i blant annet to blogginnlegg, her og her.

Ifølge tallene, som altså dekker driverinstallasjonene gjort i Vista i september, feiler hele 11,24 prosent av installasjonene av skriverdrivere.

Deretter følger drivere knyttet til ulike typer modemer med 8,64 prosent, lagring med 6,89 prosent, lyd med 5,74 prosent og video med 4 prosent. For den resterende maskinvaren feiler installasjon av driverne i snitt 4,4 prosent av gangene.

Matichuk skal under foredraget ha sagt at alt over 3 prosent er «not good».

Det er likevel minst ett forbehold som må gjøres når man lese disse tallene. Dersom en bruker forsøker mislykkes å installere en driver, er det ganske sannsynlig at vedkommende vil forsøke på nytt. Feiler det også denne gang, vil dette telles som nok en mislykket installasjon. Lykkes brukeren med å installere, er det lite sannsynlig at vedkommende installerer driveren på nytt, i alle fall så snart som innen en måned.

Andelen som har tatt i bruk 64-bitsutgaven av Windows Vista er økende, spesielt i USA, hvor 64-bitsutgaven leveres med 25 prosent av nye PC-er.

Helt siden Windows XP kom i 64-bitsutgave har utfordringen vært å få maskinvareleverandørene til å tilby 64-bits drivere til sine produkter. Microsoft anslår at 92 prosent av systemene med 32-bits Vista vil finne de viktigste driverne inkludert i operativsystemet eller via Internett. Tallet for 64-bits systemene er derimot ikke høyere enn 83 prosent.

Det er heller ikke slik at alle drivere som ikke følger med Windows Vista, er tilgjengelige gjennom Windows Update. Ifølge Matichuk er det mer enn 8000 ulike meldinger i oppdateringstjenesten som henviser brukere til tredjepartskilder fordi driverne ikke kan integreres med Microsofts egen oppdateringsteknologi.

- Vi fortsetter med å legge til omtrent 50 drivere hver uke, sa Matichuk.

Dette er en utfordring Microsoft forsøker å møte med Windows 7, den neste utgaven av Windows for PC-er.

Det offisielle, interne målet skal være at minst 90 prosent av systemene skal kunne få tak i alle drivere som behøves via interne systemer i Windows 7 eller Windows Update før operativsystemet lanseres.

Til toppen