FORBRUKERTEKNOLOGI

Skriveren får deg til å hive halvfulle patroner

Man kan trygt vente ganske lenge med å bytte blekkpatroner som skriveren påstår er tomme.

19. juni 2007 - 15:17

En tysk undersøkelse, gjennomført av oppdragslaboratoriet TUV Rheinland på oppdrag av Epson, bekrefter noe mange har ant: Moderne blekkskrivere er for ivrige når de varsler at en blekkpatron er tom.

Undersøkelsen tok for seg nye blekkskrivere fra blant andre Brother, Canon, Epson, HP, Kodak og Lexmark, i forskjellige typer anvendelser. Patronene ble veid i det de ble satt på plass i skriverne, og så veid igjen da skriveren varslet at den aktuelle patronen var tom og måtte skiftes.

Ved utskrift av fotografier viste undersøkelsen at gjennomsnittlig brukes bare 58 prosent av blekket før skriveren ber om ny patron. Ved utskrift av presentasjoner ble bare 47 prosent av blekket brukt.

Best var Epson-skriverne og en HP Inkjet: De brukte gjennomsnittlig 80 prosent av blekket før de krevde ny patron. Dårligst var en Kodak EasyShare som i snitt tvang brukeren til å sløse bort hele 60 prosent av blekket.

Skriverne med dårligst blekkutnyttelse er, ikke overraskende, dem som har mange farger i samme patron. Det kan være mer enn nok av de andre fargene når én farge meldes tom, og dersom meldingen «tom for farge» kommer når det er over 20 prosent igjen, gir det seg selv at ganske mye går til spille.

Alle Epsons modeller har én patron per farge, og selskapet har lagt vekt på ærlig varsling. Men selv med 20 prosent blekk igjen, er sløseriet mer enn hva man burde godta.

Hvis bensin ble levert i hendige 50 liters tanker, hvor mange ville godta å miste 10 liter hver gang de byttet?

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.