JUSS OG SAMFUNN

Skroter massiv spion-database

Britisk pakkeinspeksjon «for ekstrem», men all nettrafikk skal fortsatt overvåkes.

29. apr. 2009 - 10:47

Britiske myndigheter ville masseovervåke internett gjennom såkalt «dyp pakkeinspeksjon» og lagre opplysningene i en nasjonal database.

    Les også:

Myndighetene har nå ombestemt seg og endrer de kontroversielle planene, som også skulle avskjære kommunikasjonen i sosiale nettjenester som Facebook og lynmeldingstjenester.

I stedet blir det opp til de private kommunikasjonsselskapene å lagre opplysninger om alle telefonsamtaler og all nettrafikk.

Det ble klart da innenriksminister Jacqui Smith denne uken kunngjorde at det foreslåtte prosjektet «Intercept Modernization Program» (IMP) endres, ifølge Reuters.

Engelske medier omtaler IMP som en gigantisk «Big Brother»-database, etter George Orwells dystre fremtidsroman.

Planene er sterkt kritisert av den politiske opposisjonen og personvernorganisasjoner.

Smith sa om avgjørelsen at den opprinnelige planen ble for ekstrem, og dessuten innebar en for stor inngripen i folks privatliv. Det skriver avisen The Guardian.

Den nye planen innebærer at mobilselskap og nettleverandører blir bedt om å lagre flere opplysninger om kundene sine enn tidligere. De må kartlegge all epost og nettbruk, inkludert besøk til sosiale nettsteder, ifølge BBC.

Den britiske regjeringen regner med at prosjektet vil koste nærmere 20 milliarder kroner, inkludert kompetansjon for kommunikasjonsbransjen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.