HELSE-IT

Skuffet over at norsk helsevesen ikke vil ha Watson

Anne Lise Ryel, leder i Kreftforeningen og administrerende direktør Arne Norheim i IBM undertegnet formelt en ny samarbeidsavtale under Arendalsuka.
Anne Lise Ryel, leder i Kreftforeningen og administrerende direktør Arne Norheim i IBM undertegnet formelt en ny samarbeidsavtale under Arendalsuka. Bilde: Caroline M. Svendsen
Caroline M. Svendsen
15. aug. 2017 - 18:02

ARENDAL (digi.no): Administrerende direktør Arne Norheim i IBM Norge mener at norsk helsevesen er for trege til å ta i bruk Watson, IBMs teknologi for kunstig intelligens og maskinlæring.

– Det at det norske helsevesenet ikke vil teste ut denne løsningen er skuffende. Det er ingenting i veien for at sykehusene kunne testet ut dette selv. Hvis de hadde ringt oss og bedt om IT-støtte for Watson, hadde vi vært klare dagen etter, sier Norheim til digi.no.

Han påpeker at leger i USA, Kina, India og Bangladesh og en rekke andre land har brukt diagnoser som baserer seg på Watson-teknologi. Den brukes nå som en assistent for kreftleger ved 45 sykehus i ulike land, og så langt har 12000 kreftpasienter fått mer presise kreftdiagnoser, takket være Watson-teknologien, hevder han. Men så langt testes altså ikke denne teknologien ved norske sykehus.

Digi.no møtte Norheim i forbindelse med et arrangement under Arendalsuka der Kreftforeningen har undertegnet en samarbeidsavtale med IBM. Gjennom avtalen skal IBM dele sin erfaring og vise frem teknologi som kan bidra til mer presis diagnostisering og persontilpasset behandling.  

Forsker på Watson

Norheim viser samtidig til at Watson-teknologien testes ut i Norge gjennom prosjektet BIGMED, som ledes av Erik Fosse ved Oslo Universitetssykehus.

I dette prosjektet skal forskerne utvikle løsninger for persontilpasset medisin ved hjelp av big data og gensekvensering. Det overordnede målet for BIGMED er å bygge 3-5 behandlingsløsninger basert på kunstig intelligens og Watson innen 2022.

Leder i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, synes det er spennende at BIGMED-prosjektet er i gang.

– Selv om kreft er grensesprengende, må dette gjøres i et norsk kontekst slik at kunstig intelligens blir brukt av norske leger. De ønsker mest mulig relevant informasjon som ikke er subjektivt tolket. Sett i det perspektivet, synes jeg ikke dette tar så lang tid, sier hun.

Samme ambisjon

Når det gjelder samarbeidsavtalen understreker både IBM og Kreftforeningen at de har samme ambisjon, nemlig å jobbe for bruken av digitale hjelpemidler i norsk helsevesen.

Faktisk møtte IBM og Kreftforeningen hverandre for første gang på Arendalsuka i fjor, og fant raskt tonen. Anne Lise Ryel legger ikke skjul på at det var et «noe uventet» partnerskap. Hun påpeker at Kreftforeningen har strenge etiske regler å forholde seg til når det gjelder samarbeidspartnere. IBM passet bra inn i den sammenhengen.

– Jeg syns dette er utrolig spennende. Motivasjonen vår er jo å finne en best mulig måte å bekjempe kreft, og vi er overbevist om at det å leke oss med andre og tenke ut av boksen, er viktig for å kunne gjøre en forskjell, sier Ryel.

Begge parter understreker at samarbeidsavtalen kan legge til ytterligere prosjekter ved behov.

Kjemien mellom de to samarbeidspartnere ser ut til å være upåklagelig.

– Helseområdet har jo vært en helt ny satsning for IBM, så vi har måttet føle oss frem. Etter at vi traff Kreftforeningen her på Arendalsuka for et år siden, skjønte vi raskt hvor viktige de er, sier Arne Norheim.

– Nå kan vi være utålmodige sammen, sier Kreftforeningens Anne Lise Ryel.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.