Skulle knekke Tor. Mislyktes fullstendig

Det russiske selskapet som vant oppdraget må nå betale.

23. sep. 2015 - 08:36

«Løkruteren» Tor sørger for å anonymisere internettaktiviteteten til millioner av brukere. Bilde: Tor Project
The Onion Router, bedre kjent som Tor, er det mest kjente og utbredte anonymitetsnettverket på internett. Se faktaramme.

Tjenesten sørger for å kryptere kommunikasjonen i flere lag. Dette gir millioner av brukere et robust vern mot overvåking og sensur.

At dette fungerer er kanskje best illustrert ved en rekke forsøk på å angripe tjenesten, av-anonymisere brukerne og få kontroll med kommunikasjonen.

Bakgrunn: Omfattende angrep mot Tor-nettverket

Russland er blant landene som har sett seg fore å knekke Tor. I fjor sendte det russiske innenriksdepartementet oppdraget ut på offentlig anbud.

3,9 millioner rubler, drøyt 680.000 kroner etter daværende kurs, var kontraktsverdien for teknologi og verktøy som kunne identifisere Tor-brukere og knekke anonymiteten.

(Siden har rubelen falt kraftig, slik at verdien etter dagens valutakurs tilsvarer noe under 500.000 kroner.)

Ønsker seg ut av oppdraget

Anbudet ble vunnet av The Central Research Institute of Economics, Informatics and Control Systems, en underavdeling av den statlig eide forsvarsleverandøren Rostec med base i Moskva.

Men anbudsvinneren har fått kalde føtter. De ønsker å trekke seg.

Forskningsavdelingen har engasjert advokathjelp i et forsøk på å komme seg ut av kontrakten. Og advokatbistanden alene vil koste langt mer enn kontraktsverdien, melder nyhetsbyrået Bloomberg.

Så du denne? Avslører hva Tor faktisk brukes til

Dyrere enn oppdraget

Prislappen for hjelp til å forhandle seg ut av oppdraget oppgis å være på 10 millioner rubler - tilsvarende 1,25 millioner kroner.

Det er advokater fra advokatfirmaet Pleshakov, Ushkalov og Partnere som skal bistå selskapet i forhandlinger med russiske myndigheter for å legge prosjektet med å knekke Tor dødt.

Det skriver Bloomberg med bakgrunn i funn fra en russisk anbudsdatabase. Verken forskningsselskapet eller innenriksdepartementet ønsket å kommentere saken.

Flere påfunn: Exe-filer forgiftet av russisk exit-node

Russiske myndigheter er ikke de eneste som har ønsket å knekke seg inn i Tor-nettverket.

Også det amerikanske etterretningsorganet NSA (National Security Agency) skal gjentatte ganger har forsøkt å knekke Tor. Det har blitt hevdet at det har de ikke greid, i alle fall ikke fullstendig.

Les også: Har laget lynraskt alternativ til Tor

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.