TELEKOM

Skviser Apple konkurrentene?

Kan bli full etterforskning.

Har Apple misbrukt sin stilling for å buksere ut konkurrenter i det europeiske markedet? Det skal EU-kommisjonen prøve å finne ut gjennom en omfattende spørreundersøkelse til europeiske mobiloperatører.
Har Apple misbrukt sin stilling for å buksere ut konkurrenter i det europeiske markedet? Det skal EU-kommisjonen prøve å finne ut gjennom en omfattende spørreundersøkelse til europeiske mobiloperatører. Bilde: Brent Lewin/Bloomberg via Getty Images/All Over Press
27. mai 2013 - 08:33

Har Apple for mye makt i markedet – og misbruker de sin dominerende posisjon til å presse konkurrentene ut? Det spørsmålet er oppe til behandling i EU-kommisjonen. Ifølge Financial Times har en mobiloperatør klaget Apple inn for myndighetene, noe som har ført til at det er åpnet sak.

Kommisjonen sendte i forrige uke ut et spørreskjema til en rekke mobiloperatører i det europeiske markedet. Det ni-siders lange skjemaet går inn på hvordan Apple gjennomfører sin salgsstrategi.

Blant annet blir det spurt om Apple tvinger operatørene til å kjøpe et minimumsantall enheter, om Apple gir restriksjoner for hvordan operatørene markedsfører og for å avdekke om Apple opererer med klausuler som sikrer at Apple alltid har de beste subsidie-løsningene og salgsbetingelsene.

EU undersøker også om Apple bevisst har latt være å aktivisere 4G-mulightene i iPhone 5 i noen av de europeiske markedene.

I spørreskjemaet, som Financial Times har fått tak i, skriver EU-kommisjonen at de har fått informasjon som kan indikere at Apple og mobiloperatører har inngått distribusjonsavtaler som potensielt kan lede til undergang for andre smarttelefon-produsenter i markedet.

At Apple lenge har operert med relativt drakoniske kontrakts-betingelser ovenfor de som vil selge iPhone, men det har vært få som har våget å lufte sin kritikk i det offentlige rom. Men Apple sin posisjon er ikke like dominerende som den en gang var.

Takket være Samsungs kraftfulle inntreden i smarttelefon-markedet med sin Galaxy-serie, er konkurransen knallhard i markedet. Det var kanskje det som fikk Tele2s toppsjef til å uttale: «Jeg håper eplet råtner» tidligere i år?

Før EU-kommisjonen lanserer en formel granskning av Apples forretningsmetoder, så må de være sikre på at selskapet er en dominerende aktør i det europeiske markedet. Det er nemlig ikke sikkert at de er, melder Financial Times, nettopp takket være Samsungs store suksess i markedet.

Teleoperatørene har innen 17. juni på å svare på spørsmålene fra EU-kommisjonen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.