RESULTATERFINANS

Skyer det til over Oracle?

Serversalget peker nedover, men Larry Ellison mener kvartalstallene er løfterike.

Oracle argumenterer med at nettskyen og integrerte servere vil sørge for vekst. Analytikere er ikke helt overbevist om at nettskysatsingen er i takt med det kundene etterspør.
Oracle argumenterer med at nettskyen og integrerte servere vil sørge for vekst. Analytikere er ikke helt overbevist om at nettskysatsingen er i takt med det kundene etterspør. Bilde: Nate Grigg CC og (innfelt) David Paul Morris/All Over Press
21. sep. 2012 - 12:42

Oracle har kunngjort sine tall for augustkvartalet, regnskapsårets første.

Omsetningen faller 2 prosent til 8,18 milliarder dollar. Ifølge Bloomberg hadde analytikerne ventet en noe høyere omsetning, rundt 8,42 milliarder dollar. Resultatet per aksje var imidlertid på linje med forventningen: Oracle har redusert driftsutgiftene, til tross for at tallet på ansatte har økt fra 109 388 til 115 899 det siste året.

I Emea (Europa, Midtøsten og Afrika) faller omsetningen fra 2,70 milliarder dollar i samme kvartal i fjor til 2,38 milliarder dollar i år. I de to andre regionene, henholdsvis Amerika og Asia/Stillehavet, er det en beskjeden økning.

Omsetningen av programvare er opp 4 prosent til 5,71 milliarder dollar. Salget av nye programvarelisenser og av nettskyabonnementer sees under ett, og øker med 5 prosent til 1,57 milliarder dollar. Korrigert for valutasvingninger øker disse postene med henholdsvis 9 prosent og 10 prosent.

Det er innen maskinvare og tjenester det svikter. Omsetningen av maskinvare faller med 19 prosent til 1,35 milliarder dollar. Omsetningen av tjenester faller med 6 prosent til 1,11 milliarder dollar.

Nedgangen i maskinvaresalget i Emea er på hele 38 prosent, i Amerika 20 prosent og i Asia/Stillehavet 12 prosent.

Oracle holder et høyt tempo innen forskning og utvikling: Denne utgiftsposten øker med 14 prosent til 1,20 milliarder dollar. Bortsett fra amortisering av immaterielle verdier, som øker med 5 prosent til 619 millioner dollar, er forskning og utvikling den eneste store utgiftsposten som øker.

Driftsresultatet er følgelig opp 7 prosent til 2,88 milliarder dollar, og nettoresultatet etter skatt er opp 11 prosent til 2,03 milliarder dollar.

Oracle gjør et poeng av at nettoresultatet per aksje ville ha økt med 24 prosent, korrigert for valutasvingninger.

Ledelsen i Oracle mener første kvartal tegner bra for regnskapsåret 2012–2013.

– Vi har fått en god start, sier finansdirektør Safra Catz.

– Omsetningen av Exadata, Exalogic, Exalytics og andre integrerte systemer økte med over 100 prosent i kvartalet, sier nestkommanderende Mark Hurd.

Hurd sier salget av de integrerte systemene – spesialiserte servere for databaser, beslutningsstøtte og forretningsanalyse – vil dobles fra 2011–2012 til 2012–2013, til godt over en milliard dollar, og at den nye satsingen på nettskyen også ventes å nærme seg en årsomsetning på en milliard dollar.

– Disse to forretningsområdene vil drive Oracles vekst de kommende årene, sier Hurd.

Toppsjef Larry Ellison sier Oracle i forbindelse med Oracle World-arrangementet i San Francisco (30. september til 4. oktober), vil lansere en rekke nye nettskytjenester, innen kundeforvaltning, forretningsforvaltning og stillingsforvaltning («human capital management», HCM), samt database, Java og plattformtjenester for sosiale nettverk. Det vil også kunngjøres en vesentlig oppgradering av databasen, Oracle Database 12c, i forkant en lansering som ventes i februar.

Analytiker Mark Murphy sier til Wall Street Journal at han ikke er helt overbevist om at Oracles satsing på nettskyen vil lykkes. Han mener hele verden er i ferd med å gå over til nettskyen, og at Oracle ikke er «helt i synk» med denne utviklingen, selv om de omsatte nettskytjenester for 222 millioner dollar i kvartalet.

Oracles aksjekurs forble uforandret da kvartalstallene ble kjent.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.