Skygge over walkman-mobil

Et proprietært format kaster skygge over en annonsert Sony Ericsson-mobil med musikkspiller.

Et proprietært format kaster skygge over en annonsert Sony Ericsson-mobil med musikkspiller.

I god tid før 3GSM-kongressen i Cannes ble det informert om at Sony Ericsson i 2005 ville satse på mobiltelefoner med full walkman-funksjonalitet. De som håpet å få ta og føle på en ferdig telefon på messen ble dessverre skuffet, for det var bare en strategi for året som ble presentert der. Men strategien er spennende nok.

Sony Ericsson skal samarbeide med Sony og kombinere deres digitale musikkspillere med selskapets mobiltelefoner. Produktene skal merkes med Sonys varemerke Walkman.

I pressemeldingen påpekes det at Sony har solgt 340 millioner enheter med walkman-varemerket. Det de ikke nevner er at dette nesten utelukkende dreier seg om bærbare cd-spillere, MP3-spillerne deres har så langt vært en flopp, noe som mye skyldes at de ikke var MP3-spillere. De første versjonene kunne nemlig bare spille av Sonys proprietære format ATRAC.

Men alle de nye spillerne spiller av MP3, og i dagens pressemelding står det at selskapets strategi skal basere seg utelukkende på åpne standarder.

Påstanden om åpne standarder ser allikevel noe underlig ut i lys av fortsettelsen av pressemeldingen. Sony Ericsson sier de vil samarbeide med de mest populære musikktjenestene, og har inngått et samarbeid med Sonys musikkbutikk Connect. Denne tjenesten er kanskje, som selskapet påpeker, «allerede kompatibel med millioner av portable Sony-enheter». Men det er bare å håpe at dette ikke er representativt for hva selskapet mener med «åpne standarder». Sonys ATRAC- format er nemlig bare kompatibelt med Sony-spillere.

Connect er dessuten langt fra den mest populære musikktjenesten. Apples iTunes ligger langt foran, og Microsofts DRM og musikk-format har mer vind i seilene og mange samarbeidende nettbutikker med på laget. Connect er bare tilgjengelig i USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Nederland, ikke i Norge.

Forhåpentlig vil de nye mobilene likevel bli utstyrt med MP3-støtte, så kjøperne slipper å konvertere all musikken til ATRAC.

Sony Ericsson beskriver planene slik:

– En skikkelig mobil musikkspiller må kombinere nøkkelfunksjoner som brukervennlig software for kopiering av musikk til enheten, stor lagringskapasitet, lang batteritid, hodetelefoner av høy kvalitet og tidsriktig design. Sony Ericsson vil integrere alt dette med avanserte telefonfunksjoner som utmerket stemmegjengivelse samt meldings-, bildebehandlings- og tilkoblingsfunksjonalitet.

Til toppen