Skyhøy risiko for et tredje UMTS-selskap

Teleanalytiker Tore Aarønæs tror risikoen for at det ikke blir et tredje UMTS-nett er høy. Her er alle usikkerhetsmomentene en utbygger må svelge:

Teleanalytiker Tore Aarønæs tror risikoen for at det ikke blir et tredje UMTS-nett er høy. Her er alle usikkerhetsmomentene en utbygger må svelge:

Regjeringen la på fredag frem tillegg til mobilmeldingen med sine meninger om hva som skal skje med mobilmarkedet i Norge fremover. Meldingen fokuserer på hvordan man kan få økt konkurransen i dagens situasjon der bare Telenor og NetCom har egne nett og tjener sunt med penger.

Les også:

digi.no skrev i fjor høst at svenske svenske Tre AB (tidligere Hi3G) til digi.no at de kunne være interessert. Selskapet er eid av den Hong Kong-baserte mobilgiganten Hutchison Whampoa.

digi.no ringte derfor i går informasjonssjef Niclas Lilja i Tre igjen og spurte han om hva selskapet synes om regjeringens forslag. Hans knappe svar var at Tre vurderer saken og at det er mange faktorer som spiller inn.

Teleanalytiker Tore Aarønæs er redd for at listen over faktorer er så lang at Tre og andre interesserte ikke vil søke.

- Oppsiden er at de nye kravene reduserer prislappen dramatisk, sier Aarønæs.

Aktuelle søkere må bare love å dekke 30 prosent av befolkningen innen seks år, men minimumprisen er fortsatt 200 millioner kroner. Aarønæs gjør følgende overslag:

- Du kan dekke 30 prosent av befolkningen ved å ta Stor-Oslo opp til Hamar og ned til Drammen og Moss. Dette klarer du med kanskje 500 master som over noen år vil koste 1,5 million kroner. Det er sentralen og billing/kundesystemene som er dyreste, men Tre kan utnytte mye av det de har i Sverige.

Inkludert lisensprisen på 200 millioner kroner, kan du presse prisen ned i rundt 1,5 milliarder kroner, mener teleanalytikeren.

Aarønæs lister så opp en rekke faktorer han mener hver og en ikke nødvendigvis er avgjørende, men som samlet skaper en veldig usikker situasjon for en potensiell søker.

- Mange trekker frem utviklingen i Sør-Korea, men sannheten er at vi fremdeles ikke ser noen klar inntjeningsmodell for UMTS. Dette betyr at det ikke holder å regne langsiktig på en investering, du må fremdeles vedde på utvikling. Det skal mye til i det økonomiske klimaet og den gjeldensituasjonen de store mobilselskapene sitter i nå, sier Aarønæs.

Han understreker at det trolig først er til høsten at Tre og andre må bestemme seg, men mener at bildet ikke vil ha endret seg vesentlig da.

Andre momenter som øker usikkerheten er mulighetene for å kreve tilgang hos Netcom og Telenor for å få landbred dekning. Men Teletopias årlange kamp mot Telenor skremmer.

I tillegg vil utsettelsen Telenor og Netcom nå får bremse hele den generelle utviklingen og arbeidet med tjenester, påpeker Aarønæs overfor digi.no.

- Vi må heller ikke glemme at hvis vi ser bort i fra alle tekniske og politiske utfordringer, skal du være modig for å utfordre Telenor og Netcoms markedsstilling, understreker han.

Aarønæs påpeker til slutt at mange sier at det i dag bare er to UMTS-utbyggere, men dette stemmer ikke helt.

- Telia/Netcom har inngått en avtale med Tele2 som gir Tele full tilgang og du har dermed de tre største teleselskapene i landet mot deg når du starter. Husk at ingen bygget et tredje GSM-nett selv om flere hadde muligheten.

Til toppen