RESULTATERFINANS

Skyhøye ambisjoner i EDB Ergogroup

Konsernsjef Terje Mjøs skal «sette norsk IT-næring på verdenskartet».

Konsernsjef Terje Mjøs lover å sette norsk IT-næring på verdenskartet.
Konsernsjef Terje Mjøs lover å sette norsk IT-næring på verdenskartet. Bilde: TrondHeggelund.no
19. okt. 2010 - 11:31

14. oktober ble Norges to største IT-selskaper, EDB Business Partner og Ergogroup, formelt slått sammen til ett selskap under det midlertidige navnet EDB Ergogroup. I dag er det lagt fram et felles regnskap, og konsernsjef Terje Mjøs, tidligere toppsjef i Ergogroup, har formulert fusjonens visjon.

– Vi skal sette norsk IT-næring på verdenskartet, og vise at nordiske kunder betjenes best av de som kjenner nordisk næringsliv fra innsiden, sier Mjøs.

Fellesregnskapet viser stillstand i omsetning og tilbakegang i driftsresultat. Økt ordretilgang støtter opp om Mjøs' uttalte optimisme.

I tredje kvartal var de samlede driftsinntektene på 2,82 millioner kroner, mot 2,83 millioner kroner i tredje kvartal 2009. Driftsresulatat før amortisering av immaterielle eiendeler (EBITA) var 166 millioner kroner, 26 prosent lavere enn i fjor. Derimot ble det signert nye kontrakter til en verdi av 1,4 milliarder kroner, mot 1,0 milliarder kroner i tredje kvartal i fjor.

Konsernsjef Terje Mjøs lover å sette norsk IT-næring på verdenskartet. <i>Bilde: TrondHeggelund.no</i>
Konsernsjef Terje Mjøs lover å sette norsk IT-næring på verdenskartet. Bilde: TrondHeggelund.no

Proforma tallene fordeler regnskapet på tre hovedsatsinger: «IT Drift», «Løsninger» og «Consulting».

I tredje kvartal hadde IT Drift en omsetning på 1,75 milliarder kroner, mot 1,77 milliarder i tredje kvartal 2009, og leverte en EBITA på 137 millioner kroner, 6 prosent lavere enn for et år siden.

Løsninger hadde en omsetning på 456 millioner, en framgang på 8 prosent, og leverte en EBITA på 22 millioner kroner, en nedgang på 58 prosent.

Consulting hadde en omsetning på 800 millioner kroner, ned 1,4 prosent, og leverte en EBITA på 32 millioner kroner, ned 45 prosent.

Konsernledelsen har staket ut tre faser for å nå sine ærgjerrige mål. De formulerer fasene slik:

  • Fase 1, 2011: Fokus på kunder, vellykket integrering av virksomhetene og realisering av synergier.
  • Fase 2, 2012-2013: Akselerert vekst innenfor prioriterte satsningsområder.
  • Fase 3, 2014-2015: Etablere posisjon som Nordens ledende IT-selskap med tydelige posisjoner i alle de fire nordiske landene.

I løpet av inneværende kvartal skal det gjennomføres en emisjon på opptil én milliard kroner. Den skal struktureres som en fortrinnsrettsemisjon: Det skal sikre de mange småaksjonærene like mulighet til å delta på like vilkår, og mulighet til å selge sine tegningsretter dersom de ikke ønsker å benytte seg av sin fortrinnsrett.

Konsernet peker på at IT-tjenestemarkedet i Norden viste betydelig nedgang i 2009, og at det fortsatt preges av svakere etterspørsel og prispress. De ser «klare tegn til vekst i en rekke segmenter» og mener å kunne konstatere at «fallet i etterspørsel har bremset opp».

I pressemeldingen varsles det «ytterligere kostnadstiltak». Kommunikasjonsdirektør Geir Remman sier til digi.no at det ikke dreier seg om nye tiltak, men om kutt som tidligere er kunngjort i EDB og som nå er gjennomført.

Remman framhever framgangen det fusjonerte konsernet har hatt i Sverige, der omsetningen vokste med 8 prosent i andre kvartal.

– Det er nok bedre enn markedet generelt, så her har vi tatt markedsandeler, sier Remman. – Vi tror Norge kom senere inn i finanskrisen enn Sverige, og vi ble heller ikke like hardt rammet. Det norske markedet har ikke hentet seg inn helt ennå, men vi forventer en moderat vekst i Norge i 2011.

Ifølge Remman viser konsulentområdet tegn til vekst, og utviklingen er positiv også innen bank- og finans, samt offentlig sektor.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.