BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skykrangel stopper skole-chromebook

Svenske skoler avventer.

Googles nettskybaserte OS, Chromebook, har blitt en suksess. Men i det svenske skoleverket har personvernspørsmål satt en demper på entusiasmen for å bruke plattformen til skoleformål.
Googles nettskybaserte OS, Chromebook, har blitt en suksess. Men i det svenske skoleverket har personvernspørsmål satt en demper på entusiasmen for å bruke plattformen til skoleformål.
23. sep. 2013 - 10:03

Chromebook ble tidligere i år lansert i det svenske markedet, og en av de første store brukergruppene som så på løsningen var skolesektoren. Googles operativsystem kjøres via nettskyen på billig og liten maskinvare, noe som gjør dette til attraktive produkter hvor budsjett er en viktig faktor.

Men så var det personvernet: Chromebooks jobber med Googles Apps, som nå er gjenstand for kritisk gjennomgang av det svenske datatilsynet. Som digi.no har meldt tidligere har svenske personvernmyndigheter nektet Salem kommune å bruke Google Apps, som gmail og dokumenthåndtering siden man da ikke vet hvor dataene befinner seg. Dette kan nå bli gjenstand for runder i retten.

Det svenske datatilsynets gjennomgang heller kaldt vann i blodet på de svenske skolesjefene som planlegger Chromebook-forsøk, melder ComputerSweden. Blant annet har et forsøk i Södertälje, hvor skolen har kjøpt inn 50 Chromebooks, blitt lagt på is. Årsaken er usikkerhet om hvordan Datainspektionen vil stille seg til at alle elevene må bruke en Google-konto for å bruke maskinene.

Jerry Norrbom, rektor ved Oxbackaskolen i Södertälje sier til ComputerSweeden at de må følge de granskingene som nå skjer, men at de også vurderer muligheten å anonymisere elevenes innlogginger.

Også i Göteborg planlegges et pilotprosjekt. Der har kommunen kjøpt inn 350 maskiner, og juristene deres mener et avgrenset pilotprosjekt er OK, selv om Datainspektionen gransker Googles praksis. Men før de kan gjøre større prosjekter må de ha avklart at Google holder seg innenfor svensk personvern-lovgivning.

En av skolene som var tidlig ute med å satse på Chromebook-plattformen, den private Jensen Education, ha ikke tenkt å la svenske personvernmyndigheter stå i veien for satsningen. De delte ut 4.000 Chromebooks til sine elever ved skolestart.

– Vi følger den sjekklisten som Datainspektionen har for skoler hva gjelder personopplysningsloven generelt og vi har konsultert deres dokument om nettskytjenester, sier IT-direktør Susanne Askwall til den svenske teknologiavisen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.