– Skyldig!

Bradley Manning fikk dommen.

– Skyldig!
Bradley Manning blir ført ut fra retten etter å ha fått dommen. Bilde: Mark Wilson/Getty Images/All Over Press

Fort Meade (NTB-AFP-DPA): Den amerikanske soldaten Bradley Manning ble kjent skyldig på de fleste tiltalepunktene, men ikke det mest alvorlige punktet om å bistå fienden.

Manning, som lekket hemmeligstemplet informasjon til WikiLeaks, ble blant annet funnet skyldig i å ha brutt spionasjelovgivningen, skriver The Guardian.

Kjennelsen ble avsagt i en militærdomstol i Maryland.

Tiltalepunktet om å hjelpe USAs fiender er det mest alvorlige i saken, og dersom Manning ble kjent skyldig i dette kunne han bli dømt til fengsel på livstid.

Totalt ble Manning kjent skyldig i 19 tiltalepunkter. I tillegg til å ha blitt frikjent for anklagen om å hjelpe fienden ble Manning også frikjent av dommer Denise Lind på ett annet punkt.

Soldaten har allerede sittet tre år i varetekt, men kan risikerer fortsatt å måtte tilbringe mange år i fengsel.

700.000 dokumenter
Manning har under rettssaken mot ham sagt seg skyldig i ti andre tiltalepunkter, som i seg selv innebærer en strafferamme på 20 år. Han har innrømmet at han har lekket 470.000 graderte rapporter fra slagmarkene i Irak og Afghanistan og 250.000 hemmelige diplomatiske dokumenter.

Mest kjent er en video fra et amerikansk Apache-helikopter som viser et angrep i Bagdad. Ni mennesker, blant dem en fotograf fra nyhetsbyrået Reuters, ble drept.

Manning har selv sagt at «blodtørstigheten» helikoptermannskapet viste under angrepet var en av grunnene til at han ga det hemmeligstemplede materialet til WikiLeaks, nettstedet som senere publiserte det meste av det på internett.

– Selvopptatt forræder

Aktor i saken har tegnet et bilde av Manning som en skjødesløs og selvopptatt forræder som var fullt klar over at dokumentene han ga til WikiLeaks, ville være et funn for USAs fiender.

– Han var en målbevisst soldat med kunnskapen, evnen og viljen til å skade USA og landets krigsinnsats. Han var ingen varsler, men en forræder, sa major Ashden Fein i sin sluttprosedyre forrige uke.

– Han var klar over at dette ville komme i hendene til terrorister og andre fiender av nasjonen, la aktoren til.

– Gode intensjoner
Forsvareren tegnet derimot et bilde av en ung og naiv soldat som hadde gode intensjoner da han lekket de hemmeligstemplede dokumentene.

– Du må se det gjennom øynene til en mann som ønsker å hjelpe alle han kan. Det er naivt å tro at man kan hjelpe alle, men det er en fin ting, sa forsvarer David Coombs i sin sluttprosedyre.

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange kaller tirsdag Manning for en ekte helt.

– Vi kaller menneskene som er villig til å risikere og å være en martyr for resten av oss for helter. Bradley Manning er en helt, sier Assange til CNN.

Assange understreker at saken er et angrep mot uavhengig og gravende journalistikk, og han frykter andre varslere vil kunne bli skremt til taushet som følge av behandlingen av Manning.

– Opp ned
Også Amnesty International reagerer sterkt på at Manning er kjent skyldig i flere tiltalepunkter.

– De amerikanske myndighetenes prioriteringer er helt opp ned. Myndighetene har nektet å undersøke troverdige beskyldninger om tortur og kriminalitet internasjonalt til tross for overveldende bevis. Det er vanskelig å ikke tenke at USA med dette sender ut en melding: myndighetene vil komme etter det hvis du vil avsløre noe, sier avdelingsleder på Amnesty Internationals avdeling for Internasjonal rett og politikk, Widney Brown. (©NTB)

Les mer om: