Skype angriper mobil roaming

Skype vil spise av mobiloperatørenes overprisede utenlandstakster.

Skype vil spise av mobiloperatørenes overprisede utenlandstakster.

IP-telefonitilbyderen Skype vil true mobiloperatørenes høye marginer på internasjonal roaming, melder idg.se. Takstene for å bruke mobiltelefonen i utlandet er så høye at EU nå undersøker om det bør innføres regulering av prisene.

– Snart kommer flere mobiler enn PC-er til å være knyttet til Internett. Vi jobber på spreng med løsninger for mobile enheter, sa Niklas Zennström, sjef i Skype under sin tale på Von Europe 2005 i Stockholm.

Skype vil satse på å få sitt program inn på telefoner med Linux, Windows Mobile og Symbian.

– Mobile enheter og vår tjeneste Skypein gjør at brukere på reise slipper roamingavgifter, sier Zennström videre.

Skypein er en tjeneste som koster 30 euro i året, og gir brukeren et lokalt telefonnummer i de åtte landene det foreløpig tilbys. Så lenge brukeren er logget på Skype kan han motta samtaler på dette nummeret, uansett hvilket land han eller hun befinner seg.

Når folk i Sverige ringer et svensk Skypein-nummer, betaler den som ringer kun lokaltakst, og ingen av partene betaler for overføringen til landet mottakeren befinner seg i. Det er dette Skype nå vil overføre til mobiler.

Tjenesten var en kort periode tilgjengelig i Norge, men gikk plutselig av lufta, og brukerne fikk tilbake pengene, pluss et lite ekstra beløp som de kan bruke på Skypeout, Skypes tjeneste for å ringe til vanlige telefonnumre.

Det gjenstår imidlertid en del utfordringer før Skype kan strupe mobiloperatørenes inntekter på internasjonal roaming, slik Zennström sier han ønsker.

For det første har Skype en del tekniske problemer med Skypein. Kunder klager over dårlig forbindelse og samtaler som blir avbrutt.

– Du må huske på at telefonsystemene har eksistert i 135 år, Skype bare i 20 måneder. Vi gjør svært mange forbedringer, sa Zennström nylig til News.com

Skypein ble lansert i april og er fremdeles i betautgave.

Et annet problem med å legge Skype på mobiler er hvordan brukerne skal få nettilgang. Skype og andre leverandører av bredbåndstelefoni har store nok problemer med samtalekvaliteten, den blir neppe bedre på en treg GPRS-linje.

For 3G, mobilt bredbånd, er det ennå ikke etablert noe skikkelig regime som gir nettilgang over hele verden, slik man får med GSM. Og det er lite som tyder på at det vil bli billig, når det en gang kommer. Med disse teknologiene slipper man rett og slett ikke unna roamingpriser, selv om man bruker Skype.

På den annen side vil mobiltelefoni innen Norges grenser med Skype selvsagt bli svært billig hvis man allerede bruker NetComs fastprisabonnement på 3G. Da kan man snakke så mye man vil uten å betale noe mer.

Et annet alternativ for roaming er WLAN, men det er ikke så mange mobile enheter som kommer med det innebygget. Det er svært strømkrevende, og man har ikke dekning over alt. Det er dermed en relativt dårlig løsning for Skypein. Noe skikkelig roamingregime er heller ikke etablert for WLAN.

Hvis ikke disse problemene løses hjelper det lite på mobilregningen i utlandet at Skype har masser av vind i seilene for tiden. De får rundt 150.000 nye brukere per dag, trafikken øker med 22 prosent i måneden. Det finnes 39 millioner registrerte brukere og 1,4 millioner av disse bruker betalingstjenesten Skypout, som gjør at man kan ringe fra Skype til en vanlig telefon.

    Les også:

Til toppen