– Skype-data er svært viktige for NSA

Snowden-lekkasje bringer flere detaljer om PRISM og Microsoft.

– Skype-data er svært viktige for NSA
Dokumenter som skal stamme fra NSA forteller at PRISM-innsamling av Skype-data har vært svært nyttige for etterretningstjenesten. Bilde: NSA og Wikipedia

Oppdatering: Det viser seg at større deler av informasjonen i denne saken allerede ble omtalt av The Guardian i juli 2013.

En omfattende samling med NSA-presentasjoner som Edward Snowden har samlet sammen, ble i går offentliggjort her (PDF-fil på 89 megabyte). Disse er utgitt samtidig som «No Place to Hide»-boken til journalist Glenn Greenwald.

Mange av lysbildene er kjente fra før, men samlingen inneholder blant annet en hel del tilsynelatende nye detaljer om PRISM-innsamlingen fra Microsoft-tjenester som Skype og SkyDrive (senere omdøpt til OneDrive). Dette skriver TechCrunch, som gjengir de delene av dokumentet som omtaler denne virksomheten.

NSA-informasjonen forteller ikke bare om at virksomheten i alle fall tidligere fant sted, men også om utfordringer etterretningstjenesten har støtt på etter hver som Microsoft har gjort endringer knyttet til blant annet Skype og Outlook.com.

I en melding datert 26. desember 2012 heter det at Microsoft i juli samme år begynte å kryptere webbasert «chat», samtidig som at Outlook.com-tjenesten ble introdusert. Det går klart fram av meldingen at denne SSL-baserte krypteringen satte en effektiv stopper for innsamlingen av data for i alle fall det som omfattes av FISA Amendments Act Section 702, det vil si autorisert overvåkning av personer utenfor USAs grenser.

– Microsoft, i samarbeid med FBI, utviklet en overvåkningsmulighet for å ta seg av den nye SSL-en. Denne løsningen ble testet med suksess og ble tatt i bruk den 12. desember 2012, heter det i en av meldingene. Denne løsningen omfattet dog ikke serverbasert tale, video eller filoverføring. Dette ble håndtert av en eldre løsning.

Noen måneder senere, den 3. april 2013, fortelles det at data om brukere som logger seg inn på Skype ved å bruke en e-postadresse i stedet for et Skype-brukernavn, ikke kan samles inn ved hjelp av PRISM. Det opplyses av SSO (Special Source Operations) planlegger å ordne dette i løpet av sommeren. Det fortelles også at NSA, FBI og Department of Justice har sendt over omkring 9800 «PRISM selectors» til Skype, noe som skal ha ført til at man fikk samlet inn mye som ellers ville ha gått tapt.

Melding som blant annet forteller om hvor viktig Skype-innsamlingen er for NSA. Meldingen er en del av Snowden-arkivet.
Melding som blant annet forteller om hvor viktig Skype-innsamlingen er for NSA. Meldingen er en del av Snowden-arkivet.

I en separat melding som også er datert 3. april 2013, heter det at PRISM har fått tilgang til lagrede Skype-data som ikke blir samlet inn gjennom sanntids overvåkning. Det ventes at denne ordningen vil gi tilgang til vennelister, kredittkortinformasjon, data om samtaler, informasjon om brukerkontoer og annet. Men på dette tidspunktet er bare en begrenset del av ordningen i drift.

– PRISM Skype-innsamling har skapt en vital nisje i NSA-rapporteringen på mindre enn to år, med terrorisme, syrisk opposisjon og regime, samt «exec/special series reports» som de viktigste temaene, heter det i meldingen.

SkyDrive

SkyDrive omtales i en melding datert den 7. mars 2013. Der opplyses det at PRISM har begynt å samle inn data fra SkyDrive som en del av PRISMs ordinære innsamlingspakke for lagret kommunikasjon i tilknytning til nevnte FAA 702.

– Dette betyr at analytikere ikke lenger behøver å gjøre ekstraordinære forespørsler til SSO for dette, et prosesstrinn som mange analytikere kanskje ikke kjenner til. Denne nye evnen vil resultere i mye mer komplett og raskere innsamlingsrespons for våre Enterprise-klunder. Denne suksessen er resultatet av at FBI har samarbeidet med Microsoft i mange måneder for å få etablert denne løsningen for oppgavetildeling og innsamling, heter det i meldingen.

I hvilken grad NSA har de samme mulighetene i dag som for et år siden, er ukjent.

Microsoft har tidligere benektet ethvert kjennskap til PRISM-programmet.

    Les også:

Les mer om: