AVTALER & KONTRAKTER

Skype er solgt til Microsoft

- En fenomenal tjeneste, sier Steve Ballmer om gigantoppkjøpet.

10. mai 2011 - 14:38

Microsoft bekrefter nå at de har kjøpt Skype for 8,5 milliarder dollar fra det private investeringsselskapet Silver Lake. Helt i tråd med lekkasjene digi.no skrev om tidligere i dag.

Summen tilsvarer nær 47 milliarder kroner og er tidenes mest kostbare oppkjøp gjort i programvaregigantens 36-årige historie.

– Oppkjøpet er godkjent av styret i begge selskapene, skriver Microsoft i en pressemelding.

Det understrekes at de fortsatt skal investere i utvikling av Skype-klienter også til andre plattformer enn sine egne.

Videre skal Skype støtte en bred portefølje av Microsoft-produkter, deriblant samhandlingsplattformen Lync, Outlook, Windows Phone, Xbox, Kinect og andre miljøer.

Skype er en fenomenal tjeneste som er elsket av millioner av mennesker verden over, sier Microsoft-topp Steve Ballmer.
Skype er en fenomenal tjeneste som er elsket av millioner av mennesker verden over, sier Microsoft-topp Steve Ballmer.

– Skype er en fenomenal tjeneste som er elsket av millioner av mennesker verden over. Sammen skal vi skape fremtidens sanntidskommunikasjon så folk enkelt kan kommunisere med familie, venner, kunder og kolleger overalt, sier Microsoft-topp Steve Ballmer.

Skype skal bli innlemmet som en ny og egen forretningsdivisjon i selskapet. Avdelingen skal ledes av nåværende Skype-toppsjef Tony Bates, som heretter kan smykke seg med tittelen leder for Microsofts Skype-divisjon. Han vil rapportere direkte til Ballmer.

– Sammen gjør vi det mulig å aksellere Skypes planer om å utvide vårt globale nedslagsfelt og introdusere nye måter for alle å samarbeide og samhandle, sier Tony Bates.

Dermed er det slutt på lang tids spekulasjon om hvilken gigant som slår kloa i den svært populære IP-telefoni og videotjenesten, som ble grunnlagt av Niklas Zennström og Janus Friis i 2003.

De solgte Skype til eBay for 3,1 milliarder dollar i 2005. Auksjonsnettstedet klarte aldri å få til synergieffektene de så for seg, og solgte majoriteten av virksomheten videre til det private investeringsselskapet Silver Lake i november 2009. Også da var kjøpesummen om lag 3,1 milliarder dollar.

I lengre tid har Skype forberedt en børsintroduksjon, men planene ble stadig utsatt etter hvert som flere kjøpere kom på banen. I fjor kom spekulasjoner om Ciscos interesse, men dette ble aldri offisielt bekreftet. I forrige uke blusset spekulasjonene igjen opp, da meldte nyhetsbyrået Reuters at både Facebook og Google slåss om Skype.

Prisen for virksomheten har trolig blitt drevet i været etter en budkrig der flere har deltatt. Til slutt ble det altså Microsoft som trakk det lengste strået.

I pressemeldingen fra Microsoft blir omfanget av aktive Skype-brukere oppjustert med ferske tall. I 2010 skal tjenesten ha hatt 170 millioner aktive brukere av sanntids videokonferanse samtaler i måneden. Totalt skal de i fjor ha levert over 207 milliarder minutter med kommunikasjon. Fra før er det kjent at bare en liten andel på 6 prosent av disse er betalende kunder. De øvrige benytter gratistjenester.

Tjener ikke penger

Skype omsatte i 2010 for nær 860 millioner dollar, eller 4,7 milliarder kroner. Netto driftsresultat ble likevel gjort opp med et tap på 7 millioner dollar.

Silver Lake gjør en pen slump penger på investeringen sin, men den som virkelig kan smile hele veien til banken er serieentreprenør og gründer Niklas Zennström.

Han casher nå inn på Skype for tredje gang, og har ifølge di.se tjent over 10 milliarder svenske kroner på virksomheten.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.