TELE-KOMMUNIKASJON

Skype forklarte seg om den lange nedetiden

De fleste av de 220 millioner brukerne mistet summetonen i to døgn. Nå vet Skype hvorfor.

Torsdag 16. august brøt IP-telefonitjenesten helt sammen. 220 millioner brukere, hvorav mange småbedrifter, måtte ty til andre tjenester for å ringe. Mange, kanskje de fleste, opplevde at problemene vedvarte til et stykke ut på lørdag 18. august.

De første forklaringene fra Skype pekte på to forhold: Sammenbruddet kom rett etter en sentral oppgradering av programvaren, og det ble avdekket en feil som har vært i Skype-klienten helt siden starten for fire år siden.

    Les også:

I en redegjørelse lagt ut på Heartbeat.skype i morges, og oppdatert tidlig i ettermiddag, heter det: «Sammenbruddet ble utløst av en massiv omstart av våre brukes datamaskiner verden over innenfor en svært kort tidsramme, da de rebootet etter å ha mottatt en rutinemessig serie med fikser gjennom Windows Update.»

Det forklares at det høye antall omstarter førte til en tung belastning på Skypes nettverksressurser:

– En flom av loginnforespørsler, kombinert med manglende ressurser i peer-to-peer-nettet, utløste en kjedereaksjon med kritisk innvirkning.

Det er her programmeringsfeilen fra 2003 slo til:

– Normalt har Skypes peer-to-peer nett en innebygget evne til å lege seg selv. [Overbelastning] avslørte en hittil ukjent programvarefeil innen algoritmen som fordeler nettverksressurser. Denne feilen hindret selvlegingen fra å fungere raskt nok. Som følge av dette var Skype utilgjengelig for flertallet av våre brukere i rundt to døgn.

Skype understreker at de er helt sikre på at det er nettopp dette som har skjedd. Sammenbruddet skyldes ikke hackingen, og ikke på noe tidspunkt skal brukernes sikkerhet ha vært i fare, heter det.

Sammenbruddet torsdag og fredag er den eneste store feilen Skype har opplevd siden tjenesten kom på lufta for fire år siden. Selskapet forsikrer at de har tiltak for å hindre at noe liknende skjer neste gang klienten blir rutinemessig oppdatert med en fiks som krever at man må logge seg på på nytt.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.