RESULTATERFINANS

Skype-gründer advarer mot ventureselskaper

Skype-guru mener gründere må bli tøffere i forhandlingene med sine investorer.

29. nov. 2006 - 10:31

Den svenske Skype-gründeren Niklas Zennström har sammen med dansken Janus Friis lykkes mer og oftere enn de fleste gründere. De ble mangemilliardærer etter at eBay kjøpte Skype og mang en håpefull gründer kan ha interesse av å få noen tips fra dem.

– Pass deg for ventureselskapene. Det absolutt viktigste er å beholde kontrollen over sitt selskap, fortalte Zennström til på til en fullsatt sal i Uppsala Universitet, ifølge den svenske nettavisen di.se.

Ventureselskaper vil gjerne ha mye makt i bytte mot pengene de investerer. Skype-gründeren er ingen motstander av å hente penger fra denne typen investorer, men han mener at det er en tabbe av gründere å gi investorene for mye makt.

– Det er du som gründer som skal ta de tøffe beslutningene. Ikke gi bort for mye til ventureselskapene. Det er mye bedre å gi en del av selskapet til de ansatte, sa Zennström i sitt foredrag.

Han anbefalte også tilhørerne om snakke med mange potensielle investorer, for å få dem til å konkurrere med hverandre.

I Norge skal det visstnok være en tommelfingerregel om at ventureselskapene blir sittende igjen med en tredjedel av selskapet de investerer i. Det gir dem mye makt og dersom selskapet må hente penger i flere runder, blir gründerne raskt vannet ut.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.