Skype/Kazaa-gründerne er i gang på nytt

Skype/Kazaa-gründerne er i gang på nytt

Niklas Zennstrøm og Janus Friis er ikke mettet etter suksess med Kazaa og Skype. Nå er en ny satsning på gang.

Svenske Niklas Zennstrøm og danske Janus Friis er seriegründere som har tjent seg rike på å utvikle musikkdelingstjenesten Kazaa og telefonsystemet Skype.

Ifølge Business Week er de nå i startfasen med et nytt prosjekt. Det har fått kodenavnet "The Venice Project" og denne gangen satser de på å utvikle programvare for distribusjon av TV programmever og annen video over internett.

Seriegründerne skal ha ansatt en rekke topputviklere rundt om i verden og de er nå i forhandlinger med TV stasjoner. Foreløpig er det usikkert om det har blitt inngått noen avtaler. En avklaring forventes til høsten.

Kazaa var ikke populær blant rettighetshavere på grunn av all piratkopieringen, men med den nye satsningen satser seriegründerne på å inngå avtaler på forhånd. Underholdningsindustrien er trolig også mer motivert for å få til en avtale nå fremfor å måtte kjempe mot tjenesten etter at den er lansert. Det har vært en vanskelig kamp for selskapene.

Zennstrøm og Friis jobber fortsatt i Skype etter at eBay kjøpte selskapet for 2,6 milliarder dollar i cash og inntil 1,5 milliarder dollar i bonusutbetalinger i 2009. Om eBay er med på den nye satsningen med kapital er noe usikkert, men gründerne har fått lov til å se på nye satsningsområder.

- Vi har oppfordret disse gutta til å utforske forskjelige ideer og konsepter som de synes er interessante, sier Hani Durzy, en talsmann for eBay til Business Week.

Zennstrøm vil bare jobbe med strategi på et høyere nivå for "The Venice Project" og Friis vil bare bruke 20 prosent av sin tid. Resten av tiden vil de fortsatt bruke i Skype.

Til toppen