TELEKOM

Skype kommer til mengder av mobiler

En Java-basert Skype-klient kan nå lastes ned i en betaversjon. Også Android-mobiler støttes.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. jan. 2009 - 09:51

Skype er en mye brukt tale- og lynmeldingsløsning fra selskapet med samme navn. Programvaren har til nå være tilgjengelig for Windows, Mac OS X, Linux og Windows Mobile, samt for Nokia Linux-baserte N800 og N810-enheter. Dessuten finnes det egne Skype-telefoner.

I går kunngjorde Skype at selskapet har sluppet en utvidet betaversjon av Skype Lite. Den nye klienten støttes Android, Googles mobilplattform, i tillegg til mer enn hundre andre mobiltelefoner med Java-støtte. Dette gjelder modeller fra LG, Motorola, Nokia, Samsung og Sony Ericsson.

Skype Lite er en slanket versjon av den vanlige Skype-klienten, men støtter stadig Skype-to-Skype-samtaler, innkommende og utgående samtaler til og fra fasttelefoner og mobiltelefoner, i tillegg til lynmeldinger til og fra personer og grupper.

Skype Lite skal kunne fungere overalt hvor mobilen ellers fungerer, ved at den bruker dataforbindelser over mobilnettet. Det er ikke oppgitt hvor god datarate som kreves. Men det er nok uansett fordel å ha et mobilt bredbåndsabonnement som har relativt fast pris, skal det hele lønne seg.

Betaversjonen til Android-mobiler er tilgjengelig via Android Marked-tjenesten. Til de øvrige mobilene kan klienten lastes ned direkte med mobilen fra denne siden. Alternativt kan den lastes ned til en PC fra denne siden.

Skype kunngjorde i går også at en betaversjon av Skype 1.0 for Intel-baserte Mobile Internet Devices (MIDs). Denne versjonen er laget i samarbeid med Intel og skal fungere på små «surfebrett» basert på Intels Atom-prosessor og med Linux-distribusjonen Moblin.

Disse enhetene har gjerne berøringsfølsom skjerm, noe den nye klienten er tilpasset. Programmet støtter en del mer funksjonalitet enn den nevnte Skype Lite, blant annet talepostkasse og videotelefoni.

Trolig skal MID-versjonen av Skype primært tilbys forhåndsinstallert på enhetene. Betaversjonen og mer informasjon er likevel tilgjengelig via dette blogginnlegget.

Skype 1.0 beta for MIDs
Skype 1.0 beta for MIDs
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.