Skype-milliardær kan ikke besøke USA

Ebay har betalt milliarder til Skype-gründer Niklas Zennström, men de får han ikke på besøk.

Ebay har betalt milliarder til Skype-gründer Niklas Zennström, men de får han ikke på besøk.

Da Skype for noen uker siden ble solgt til Ebay ble pressekonferansen holdt i Europa, ikke USA. Grunnen skal være at gründeren Niklas Zennström frykter at platebransjen skal prøve å slå kloa i hans nye formue, melder nyteknik.se.

Zennström og han kompanjong Janus Friis grunnla nemlig også Kazaa, og eier fremdeles programvaren som brukes i fildelingsnettverket Kazaa, selv om de solgte selve selskapet til australske Sharman Networks i februar 2002.

Platebransjen mener de har tapt milliarder på slike fildelingsnettverk, og fikk tidligere i år gjennomslag i amerikansk høyesterett for at fildelingsnettverk som oppfordrer til ulovligheter kan holdes ansvarlige for brukernes handlinger.

Zennström hevdet nylig at han ikke er bekymret.

– Ingen domstol i verden har hittil sagt at programvaren er ulovlig, skriver han i en e-post til Veckans Affärer.

Om Zennström er bekymret for om han ville vunnet en rettssak eller ikke, så er nok sjansene ganske reelle for at noen vil forsøke å gå til sak mot ham for å få noe av hans nyervervede rikdom i erstatning.

Han solgte nemlig bare domenet kazaa.com og brukergrensesnuttet Kazaa Media Desktop til Sharman Networks, ikke hjertet i nettverket, programmet Fasttrack.

I følge Veckans Affärer får Friis og Joltid fremdeles lisenspenger fra Fasttrack, gjennom selskapet Joltid, som er registrert på de Britiske Jomfruøyene. Dette er det ikke usannsynlig at noen vil bruke for å ramme ham rettslig.

Rettsprosessen mot Kazaa som ble innledet i 2001 i California skal heller ikke være avsluttet.

Dermed tør ikke Zennström sette sine ben i USA, selv om han er med i konsernledelsen for gigantselskapet Ebay, som holder til i California.

Til toppen