JUSS OG SAMFUNN

Skyter opp norsk satellitt

- Den er liten, men et stort skritt for norsk romfart, sier næringsminister Trond Giske.

29. apr. 2010 - 13:41

Oslo (NTB-Birgitte Iversen): Om kort tid sendes Norges første nasjonale satellitt opp i rommet. Den skal bli et viktig verktøy i kampen mot ulovlig fiske og miljøkriminalitet til sjøs.

Handels- og næringsminister Trond Giske (Ap) trakk paralleller til Neil Armstrongs månelanding da han presenterte Norges første ikke-kommersielle satellitt hos Norsk Romsenter i Oslo torsdag.

- Det er en liten satellitt, men den er et stort skritt for norsk romfart, sa Giske.

Satellitten vil bli skutt opp fra India 9. mai.

Den kubeformede AISSat-1 er en liten nanosatellitt på bare 20x20x20 cm og 6 kilo tung. Men den er ment å bli et kraftfullt verktøy for forvaltningen av norske havområder. Norske myndigheter vil bruke den i kampen mot ulovlig fiske og miljøkriminalitet til sjøs, som å spore fartøy som er ansvarlige for oljeutslipp. Den vil også styrke redningstjenesten og gi bedre sjøsikkerhet.

I tide for delelinjen

Trond Giske mener satellittens betydning er blitt mye større etter denne ukens avtale om en ny delelinje i Barentshavet med Russland.

- Avtalen har gitt oss et nytt stort havområde å passe på, og den vil føre til svært stor aktivitet i området fremover. Slik sett kunne ikke oppskytingen kommet på et bedre tidspunkt, fastslo Giske.

Han pekte på at Norge med den nye delelinjen nå råder over havområder som er sju ganger større enn landområdene.

- I denne sammenhengen er vi ikke lenger et lite land, men et svært land med store områder å forvalte, poengterte statsråden.

Terrorsikring

Det er Kystverket som i all hovedsak får nytte av dataene fra AISSat-1. Kystdirektør Kirsti Slotsvik mener satellittovervåkingen vil få stor betydning for arbeidet til blant annet Kystvakten, redningsskøytene, politi- og tollmyndighetene og for sjøsikkerheten generelt, inkludert terrorsikring.

- Vi skal bruke disse dataene til nytte for landet og for å unngå en del av uhellene vi har på sjøen, sa hun.

Hun viste til en rekke alvorlige ulykker de siste årene, som Bourbon Dolphin i 2007, Maxim Gorkij i 1989 og Atlantic Prawn i 1998, som hun mener kunne fått en annen utgang dersom de hadde hatt statellittovervåkning.

- Dette er alle båter vi gjerne skulle visst mer om før ulykkene skjedde. Nå får vi en helt annen mulighet til å følge med på båter med farlig last, og til å spore opp ansvarlige båter ved for eksempel oljeutslipp, sa Slotsvik.

Sikrer arbeidsplasser

Satellitten er en av få ikke-kommersielle satellitter i verden. Den skal kun brukes til norske forhold, ikke til å samle inn og selge informasjon til andre.

Trond Giske mener likevel satellitten vil ha stor kommersiell betydning for Norge.

- Den befester Norge som en av verdens ledende nasjoner i havovervåking, og den gjør at Norge rykker et hakk oppover i det internasjonale rommiljøet. Den gjør oss mer attraktiv som eksportpartner, og som samarbeidspartner internasjonalt. Den gir Norge et ytterligere bein å stå på, og er med på å trygge norske arbeidsplasser, sa Giske.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Satellitten har vakt oppmerksomhet internasjonalt. Den europeiske romorganisasjonen ESA har allerede engasjert de norske aktørene i en studie om en AIS-satellittløsning for hele Europa. Også USA og Canada har vist interesse.

Satellitten er utviklet av Forsvarets forskningsinstitutt, Kongsberg Seatex, Kystverket og Norsk Romsenter. Prislappen er rundt 30 millioner kroner. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.