JUSS OG SAMFUNN

Sladreblad dømt i viktig prinsippsak

Et nederlansk blad er dømt for et brudd på den stadig vanligere Creative Commons-lisensen.

23. mars 2006 - 11:16

Adam Curry er en tidligere høyt profilert DJ hos musikkkanalen MTV og er nå en av de mest kjente ansiktene innen podkasting-miljøet.

Etter at et nederlandsk sladreblad skrev en sladrehistorie om ham og hans familie, gikk han til sak mot dem for å ha brukt et bilde han hadde lagt ut på fotodelingstjenesten Flickr. Bildet var lisensiert under en ikke-kommersiell Creative Commons lisens.

Med en ikke-kommersiell Creative Commons lisens kan hvem som helst laste ned bildet Curry la ut og bruke det som de vil, så lenge de ikke utnytter det i kommersielt øyemed. Da må de i såfall innhente tillatelse først.

Det gjorde ikke det nederlandske bladet Weekend. De brukte fire slike bilder i sin reportasje.

I rettssaken argumenterte bladet for at de ble villedet av en notis på nettstedet som sa at "this photo is public", noe som er standard for alle bildene som legges ut på Flickr. Derfor antok de at de ikke trengte å innhente tillatelse fra Curry. Audex, selskapet som gir ut bladet, hevdet at de ikke ble informert om lisensen før på et senere tidspunkt, men retten avviste argumentasjonen.

- Det må forventes av en profesjonell aktør som Audax at de utfører en grundig og presis undersøkelse før de publiserer bilder de finner på internett, uttalte domstolen i Amsterdam i følge en oversettelse fra den nederlandske dommen på Creative Commons hjemmesider.

Bladet vil få en bot på 1000 euro per bilde, hvis de publiserer flere av Currys rettighetsbeskyttede bilder uten hans tillatelse ved senere anledninger.

Creative Commons er veldig fornøyd med dommen. Spesielt fordi det er første gang at brudd på en Creative Commons lisens har vært prøvd for rettsapparatet.

- Vi er veldig glad for denne rettskjennelsen fordi den demonstrerer at millioner av rettighetshavere som bruker Creative Commons lisenser er effektivt beskyttet mot misbruk av deres villighet til å dele sine verk, sier Paul Keller, prosjektleder i Creative Commons i Nederland.

- Denne avgjørelsen bekrefter at Creative Commons lisensieringssystemet er en effektiv måte for innholdsprodusenter å administrere sine åndsverksrettigheter online, sier Lawrence Lessig, administrerende direktør i Creative Commons.

Creative Commons ble stiftet i 2001 som en ideell stiftelse i USA. De tar utgangspunkt i at ikke alle nødvendigvis vil utøve sine åndsverksrettigheter fullt ut i forhold til hva lovgivningen åpner for.

Målsetningen er å oppmuntre til kreativitet gjennom å legge til rette for en gylden middelvei mellom "Alle rettigheter er reservert" (All rights reserved) og fullt anarki. Isteden velger rettighetshavere som benytter Creative Commons lisensiering å si at "Noen rettigheter er reservert" (Some rights reserved).

Inspirasjonen kom primært fra GNU General Public License (GPL) utviklet av Richard Stallmann i Free Software Foundation (FSF).

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra