IT-NORGE

Slakter forslag om ny PC-avgift

- Uklokt å finansiere NRK på denne måten, mener IKT-Norge.

2. aug. 2010 - 11:28

NRK-lisensen kan bli erstattet av en ny avgift på PC og mobiltelefoner. Det fortalte Arbeiderpartiets mediepolitiske talsmann Kåre Simensen i et intervju med Dagens Næringsliv i helgen.

Ap, som tidligere har forsvart lisensen som 1,8 millioner norske husstander må betale, åpner dermed for en endring i hvordan statskanalen skal finansieres.

Ifølge Simensen er bakgrunnen at folk ser stadig mer TV på andre plattformer enn det tradisjonelle fjernsynsapparatet. Grensene er i ferd med å viskes ut, mener Simensen, som ønsker seg en debatt om NRKs finansieringsmodell.

Utstpillet blir ikke tatt godt imot av bransjeorganisasjonen IKT-Norge. I en pressemelding sier de det vil føre til digitale klasseskiller.

- Folk kjøper ikke primært PC eller mobiltelefon for å se TV, en slik avgift vil også ramme alle andre og mer relevante bruksområder for PC og mobil, sier direktør for myndighetskontakt Hallstein Bjercke.

Bjercke sier en slik avgift vil gjøre produktene dyrene, og dermed kunne medføre at lavinntektsgrupper ikke får råd til digitale hjelpemidler de ellers er avhengige av.

Han understreker at mobilbruk og bredbånd allerede er skattelagt dersom arbeidsgiver betaler.

- Vi er med på en diskusjon om TV-lisensens framtid, men å utvide den til også å omfatte PC og mobiltelefon er feil vei å gå, sier Bjercke.

Stortinget har fastsatt NRK-lisensen til å være 2434 kroner og 32 øre i inneværende år.

Fremskrittpartiet, som tidligere har foreslått å avvikle NRK-lisensen, har senere varslet at de ønsker en nøytral medielisens der pengene ikke bare tilfeller NRK. Høyre og Ventre ønsker på sin side at statskanalen bør finansieres over skatteseddelen.

NRK ved fungerende kringkastingssjef Annika Bjørnstad sier i en kommentar til DN at de er åpne for en medieavgift som avløser dagens NRK-lisens.

- Vi er opptatt av å sikre en god inntekt i framtiden, og når innholdet vårt publiseres på så mange ulike plattformer er dette en mulig løsning, sier hun til avisen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.