BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slankere bærbare med LED-lys

LCD-skjermer med LED-basert baklys kan komme for fullt allerede til våren. Teknikken har flere fordeler.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. nov. 2005 - 08:11

Everlight Electronics, et selskap som produserer LED-er (Light-Emitting Diode), hevder overfor Digitimes at brukes av LED-er som baklyskilde i LCD-skjermer i bærbare PC-er med 12 og 14 tommers skjermer, kan komme til å ta av i på grunn av mindre prisforskjell mellom denne løsningen og dagens løsning som er basert på en fluoriserende katodelampe (CCFL - Cold Cathode Fluorescent Lamp). Selskapet antar at prisforskjellen vil bli på mindre enn tre dollar i denne perioden.

Per i dag skal det bare være noen få bærbare PC-er som er basert på hvit LED-teknologi. Dette inkluderer ifølge Digitimes Sonys VAIO TX-serie, Fujitsus T70 og Toshibas Libretto U100 (avbildet ved ingressen).

Everlight spår at prisen på LED vil synke på grunn som følge av sterk etterspørsel fra produsenter av mobiltelefoner og andre bærbare enheter. Per i dag er LED-løsningen omtrent 50 prosent dyrere enn CCCFL-løsningen.

    Les også:

LED-basert baklys har flere fordeler. Det tar mindre plass, slik at skjermen kan gjøres tynnere, det bruker mindre strøm og det er fritt for kvikksølv. EU skal fra 1. juli neste år innføre strengere restriksjoner på bruk av farlige substanser i blant annet elektronisk utstyr.

Ifølge Digitimes er også panelprodusentene enige i at LED-er vil erstatte CCFL-er som den vanlige lyskilden i skjermer som måler 10 tommer og mer. Men de mener at selv om teknologien for å gjøre dette mulig, eksisterer, er den for tiden for dyr.

Kun Sony skal ha brukt den i enkelte store TV-skjermer.

For å oppnå tilsvarende lysstyrke som med CCFL-baklys, trenger en bærbar PC med 12 tommers skjerm omtrent 45 hvite LED-er. En 32 tommer LCD-skjerm trenger derimot 2400 RGB LED-er, oppgir Everlight til Digitimes.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.