Slanket e-bokleser leser høyt

Amazons nye ultratynne Kindle 2 veier mindre enn en paperback og lagrer 1500 bøker.

Slanket e-bokleser leser høyt

Amazons nye ultratynne Kindle 2 veier mindre enn en paperback og lagrer 1500 bøker.

Det ble som digi.no varslet i slutten av januar: Nettbutikken Amazon.com lanserte i går versjon 2 av sin populære e-bokleser Kindle. (Se Trolig ny e-bokleser fra Amazon.)

De viktigste forskjellene fra Kindle 1 til Kindle 2 er i det ytre: Enheten veier 290 gram og er 8,5 millimeter tykk. Batterilevetiden er økt med 25 prosent, hvilket i praksis vil si at man kan lese «i dagevis» uten å lade på nytt. Lading skjer på fire timer. Enheten kan lades over USB fra pc.

Skjermen har fått 16 gråtoner og skal framstå omtrent som papir. Den er 6 tommer stor, og har en oppløsning på 600 ganger 800 punkter. Den reflekterer lys: Det betyr at den ikke kan leses i mørket, men er derimot like leselig i sterkt sollys som en vanlig bok.

Lagringskapasiteten er økt til to gigabytes, slik at man skal få plass til rundt 1500 bøker.

På den brukervennlige siden går det nå 20 prosent raskere å snu «siden», og en ny egenskap med kunstig tale, gjør at man kan la Kindle lese høyt for seg. I hvilken utstrekning dette gjør Kindle hensiktsmessig for synshemmede gjenstår å se. Lyden gjengis over innebygde høyttalere, eller gjennom øretelefoner.

I USA selger Amazon.com bøker rett til Kindle gjennom en egen trådløs løsning, slik at man slipper å gå om en pc. En typisk bok lastes på rundt ett minutt og koster 9,99 dollar. Amazon har avtale med en rekke mediehus, slik at man også kan laste ned dagens utgave av aviser og magasiner. Over 230 000 titler er tilgjengelig for nedlasting. Titlene underlegges kopisperre.

I andre land må man ty til pc og Internett for å laste ned bøker. Amazon tilbyr også lydbøker til Kindle: Disse kan ikke lastes direkte ned til leseren: Filene er så store at Amazon ikke vil belaste sin trådløse tjeneste.

Amazon eksperimenterer med en enkel nettleser, innrettet mot teksttunge tjenester som Wikipedia og Google.

For lesing av personlige dokumenter, tilbyr Amazon en ordning der hver Kindle har en egen e-postadresse, og kan motta vedlegg. Dette er en betaltjeneste, og koster rundt 0,10 dollar per dokument.

    Les også:

Til toppen