BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slapp av - ingen ny skatt på hjemme-PC

PC-bransjen og norske hjemmebrukere kan slappe helt av - det blir neppe noen endring i dagens svært gunstige skatteordning for hjemme-PCer.

Einar Ryvarden
5. nov. 1999 - 13:49

Det svirrer for tiden rykter i databransjen om at Finansdepartementet planlegger å stramme inn på det mange i PC-bransjen innrømmer er et svært gunstig regelverk for hjemme-PCer (se faktaboksen). Blant andre bransjeforeningen IKT Norge (tidligere KDL) har hevdet at det kommer en innstramming.

En skjerping av reglene ville bli en politisk betent sak, for mange mener at selv om staten kunne ilagt høyere avgifter, bidrar reglene til at stadig flere norske arbeidstakere skaffer seg IT-kompetanse. Men samtidig har salget eksplodert, noe som nok får Finansdepartementet til å gråte over tapte skatteinntekter.

Skatt på hjemme-PC

Staten betaler mellom en tredjedel og halvparten av PC-en din dersom din arbeidsgiver starter en hjemme-PC-ordning. Dette skyldes at det er arbeidsgiveren som eier maskinen og egentlig skatter av fordelen. I tillegg får du ofte også arbeidsgiveravgift og feriepengene sjefen din ellers hadde betalt. Etter tre år kan du kjøpe maskinen for 1000 kroner.

Gudmund Restad.
Gudmund Restad.

På bakgrunn av uroen, måtte Finansminister Gudmund Restad svare på følgende spørsmål i Stortinget på onsdag: "Synes statsråden det er riktig prioritering og bruk av ressurser å utforme et detaljert regelverk for fordelsbeskatning av arbeidstakere som kan parkere gratis hos sin arbeidsgiver eller bruke dataspill ved utplassering av hjemme-PC fra arbeidsgiver?"

I sitt svar peker Restad på at naturaliagoder er skattlagt fordi ellers kunne enkelte arbeidstakergrupper fått store deler av lønnen sin i goder i stedet for skattbare penger. Men for mindre goder er det unntak for å lage et praktisk system.

Restad bekrefter at departementet holder på å gjennomgå regelverket fordi det dukker opp nye typer ytelser. Her sikter Restad trolig mest til flybonus-poeng, en tidligere omstridt skattesak. Men Restad poengterer at selv om ansatte bruker PC-ene de har fått av sine arbeidsgivere til litt spilling, skal de ikke skattlegges for dette. Forutsetningen er at det ligger mest nytteprogrammer på maskinen.

- Vi holder på å rydde opp i regelverket fordi det er så store gråsoner, sier Anne Sissel Skånvik, informasjonssjef i Finansdepartementet, til digi.no.

- Det foreligger imidlertid ingen politiske signaler på endringer i hjemme-PC-ordningen. Selv om vi går gjennom reglene tror jeg ikke det blir snakk om noen innstramminger, sier Skånvik.

Dermed kan du etter alt å dømme puste ut dersom din arbeidsgiver ennå ikke har innført noen hjemme-PC-ordning. Puste ut kan også de store PC-leverandørene og salgsselskapene som Merkantildata gjøre - for hjemme-PC-salget har blitt en stor del av deres omsetning.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.