Slår sammen datasenter-satsning

Samler seg i Rjukan.

Slår sammen datasenter-satsning
Bildet er fra Rjukan-dalen, som har både egnede eiendommer og store kraftressurser etter at Norsk Hydro trakk seg ut. Nå har Rjukans to datasenter-intiativ slått seg sammen under det symbolske navnet Nydro. Bilde: Nydro

De to datasenter-initiativene på Rjukan i Telemark, Rjukan Mountain Hall (RMH) og Rjukan Technology Center (RTC), slår seg sammen til ett selskap under navnet Nydro. Det melder selskapene i en pressemelding mandag.

Dermed fortsetter konsolideringen i datasenter-bransjen etter at Entra Eiendoms prosjekt Greenfield gikk sammen med Lefdal Mine Datacenter tidligere i år.

Nydro, som spiller på ordet Ny og Hydro (for vannkraft, ikke industrikjempen Hydro, red. anm) håper nå at de vil stå sterkere i kampen om de internasjonale datasenter-kundene ved å slå sine pjalter sammen til ett selskap. De to selskapene som nå går sammen har samarbeidet siden mai i år. Det var Tinn kommune som skal ha presset på for at de to initiativene trakk sammen, melder Radio Rjukan på sine nettsider.

Rjukan Mountain Hall, som er 100 prosent eid av kommunen, hadde planer om å etablere datasenter inne i en fjellhall ved Rjukan. Nå skal det satses på å etablere et gigantisk datasenter i Rjukan Næringspark, hvor RTC har vært den drivende kraften. Kommunen får 17 prosent av det nye selskapet, mens eierne i RTC får en eierandel på 83 prosent.

– Rjukan-dalen har lenge vært kjent som vannkraftindustriens fødested i Norge. Dette kombinert med Norges unike nordiske klima, sunne økonomi og stabile politisk forhold, gjør dette til en optimal lokasjon for å plassere neste generasjons datasenter. Dette er en vinn-vinn situasjon for alle og peker på en fremtid for vår region som en leder i Norge og for Europa, sier Tinn-ordfører Steinar Bergsland i en pressemelding.

Rjukan er full av norsk industri-historie. Det var her Norsk Hydro for alvor etablerte seg ved å utnytte de store vannkraftressursene. Det er de samme ressursene som er hjørnesteinen for satsning på grønne datasentre i kommunen.

Nydro-intiativtaktnere her representert ved Espen Remmen, Gregory Malin og Olav Ulleren.
Nydro-intiativtaktnere her representert ved Espen Remmen, Gregory Malin og Olav Ulleren.

Totalt har Nydro mulighet for å bygge ut en kvart million kvadratmeter, både i næringsparker på bakken og i fjellhaller. Strømmen kommer fra kraftverk i Rjukan-dalen.

Det ble skapt usikkerhet med datasenter-satsningen i Rjukan da IT-selskapet Norske systemarkitekter NSA gikk konkurs tidligere i høst. NSA var tungt involvert i RTCs planer, men Inmeta som kjøpte opp konkursboet, skal ha vist interesse for datasenter-planene, melder Radio Rjukan.

Enn så lenge har ingen av selskapene noen store kunder, selv om de markedsfører seg tungt mot de storeinternasjonale prosjektene.

Korrigert: Digi.no skrev tidligere i dag, i denne artikkelen, at det nye selskapet ligger planene om å etablere et datasenter i fjellhall på is. Dette er ikke helt riktig. Det korrekte er at selskapet vil konsentrere seg først om et datasenter i Rjukan Næringspark, men at planene for fjellhall-anlegget er aktuelle dersom det kommer kunder som ønsker dette.

    Les også: