BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slår til med ny Red Hat virtualisering

Vi har flyttet hele vårt tilbud til eget OS og egne teknologier, forklarer Johan Broman.

Versjon 3.0 av Red Hat Enterprise Virtualization er et kostnadseffektivt alternativ til proprietære løsninger, mener Johan Broman som fronter Red Hat i Norden.
Versjon 3.0 av Red Hat Enterprise Virtualization er et kostnadseffektivt alternativ til proprietære løsninger, mener Johan Broman som fronter Red Hat i Norden.
25. jan. 2012 - 08:18

Red Hat har lansert versjon 3.0 av Red Hat Enterprise Virtualization (RHEV 3.0). Nyheten beskrives av analyseselskapet IDC som en vesentlig oppgradering av driftsløsningen, og som et avgjørende vendepunkt for Red Hats teknologi KVM («kernel-based virtual machines»), en hypervisor i åpen kildekode opprinnelig utviklet av det israelske selskapet Qumranet som Red Hat kjøpte i september 2008.

I en pressemelding forteller Red Hat at RHEV 3.0 tilbyr vesentlig utvidede egenskaper til hypervisoren og til driftsverktøyene for virtuelle maskiner på både klienter og servere.

De mener å kunne tilby et friprogprodukt innen virtualisering med høy ytelse, skalerbarhet og sikkerhet, og med fordeler som fleksibel drift og reduserte kostnader. Produktsjef Paul Cormier sier det dreier seg om «et ekte strategisk alternativ til dagens proprietære løsninger. Det er ingen tvil om hvem de sikter til:

– Vi har hørt fra bedrifter verden over at de trenger et alternativ til VMware, sier Cormier.

Tidligere utgaver av produktet har vært tilgjengelig siden november 2009 for servere, og siden juni 2010 for klienter. Rundt halvparten av Red Hats kunder – målt i omsetning – har tatt i bruk eller kjørt pilotprosjekter med RHEV. Over 80 prosent av disse har lagt opp til å kombinere Red Hat-virtualisering med VMware.

RHEV kan bære virtuelle maskiner under både Linux og Windows. Løsningen markedsføres som et samspillprodukt uten lås til proprietære plattformer.

Red Hat er stolt over nye SPECvirt_sc2010-resultater (se spec.org) der de troner øverst innen fem kategorier, blant annet for høyest ytelse på toveis, fireveis og åtteveis servere. I en annen kåring er de på topp innen tetthet av virtuelle maskiner og i antall vertsmaskiner per klynge. De anfører at prisnivået for dette ligger på en femdel til en tredel av tilsvarende «proprietære løsninger».

Driftsverktøyet er en Java-applikasjon som kjøres under JBoss på Red Hat Enterprise Linux.

Lanseringen er hilst velkommen av støtteuttalelser fra flere store aktører, blant dem Cisco, HP og Intel. Intel peker på at de har investert i KVM med tanke på å optimalisere hypervisoren for sine prosessorer.

Digi.no har diskutert nyheten med Johan Broman som representerer Red Hat i Norden.

– Det viktigste med RHEV er at vi nå har flyttet hele vårt virtualiseringstilbud til vårt eget operativsystem og til egne teknologier, sier Broman.

Han forklarer at driftsverktøyet i tidligere utgaver av RHEV bygget videre på Qumranets applikasjon, som var Windows-basert, og at Red Hat først nå har byttet ut alle Windows-komponenter med sine egne.

Broman mener KVM er neste generasjon virtualisering for Linux, og oppfatter Xen som første generasjon.

– KVM er en liten modul, i praksis en driverrutine som forvandler Linux-kjernen til en full hypervisor. Det er nå et større miljø rundt KVM enn rundt Xen, og det vil bli vanskelig for Xen å holde en tilsvarende innovasjonstakt.

Xen er altså et frittstående produkt, mens KVM hører til Linux-kjernen.

– Det vil si at alle nye driverrutiner, alle egenskaper for nye CPU-er med mer, blir automatisk tilgjengelig for virtualisering når man anvender KVM. KVM brukes også hos Novell og andre. Flertallet av utviklerne til KVM er i dag Red Hat-ansatte. Det gir oss mange fordeler.

Red Hat har et teknisk samarbeid med Microsoft, og er sertifisert av dem til å virtualisere Windows.

– Det er framfor alt innen virtuelle pc-er (VDI) at dette har betydning for oss. Vårt operativsystem har i dag en grense på 4096 CPU-er og 64 terabyte minne. Det gir et enormt potensial for konsolidering.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Det er for øvrig også etablert et teknisk samarbeid med VMware, for å sikre at Red Hat Enterprise Linux kjører effektivt på VMware virtuelle maskiner.

– Som overalt innen IT er man ofte både partner og konkurrent på samme tid.

På samme måte som Fedora brukes til å teste ut nyheter for Red Hat Linux, drives prosjektet oVirt («open virtualization») med tanke på å drive fram nye egenskaper og funksjonalitet for KVM-basert virtualisering.

– Det er der vi satser på å akselerere den teknologiske utviklingen, sier Broman. – oVirt skal fungere for RHEV slik Fedora fungerer for RHEL. Vi vil gradvis overføre komponenter fra oVirt til RHEV, avhengig av hvor langsiktige de er og om fellesskapet som ønsker dem er tilstrekkelig stort.

Mange med heterogene miljøer har overordnede verktøy for drift og overvåkning.

– Det er derfor utviklet et API [programmeringsgrensesnitt], kalt RESTful, som kan brukes om man vil implementere RHEV og samtidig bruke et overgripende drifts- eller overvåkningsverktøy. Mange tredjeparts leverandører anvender dette API-et.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.