BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slår tilbake med Flash Player 11

Adobe lover opptil tusen ganger bedre grafikkytelse i ny versjon.

3D-grafikk avspilt med en tidlig utgave av Flash Player 11
3D-grafikk avspilt med en tidlig utgave av Flash Player 11 Bilde: Adobe YouTube-video
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. sep. 2011 - 07:50

Adobes Flash-teknologi har vært utsatt for mye motbør de siste årene. Det startet i grunnen med at nettleserbrukere syntes at teknologien krevde altfor mye ressurser av maskinen deres. Apple fulgte deretter opp med å kunngjøre at Flash-teknologien ikke på noe tidspunkt vil bli tilgjengelig for iOS.

Nå har også Microsoft kunngjort at pluginteknologier er gårsdagens løsning, i alle fall på nettbrett og i Metro-grensesnittet til Windows 8.

Men Adobe har greid å omgå Apples Flash-forbud ved hjelp av AIR-programvaren.

I går kunngjorde Adobe at helt nye utgaver av både Flash Player og AIR vil bli lansert i begynnelsen av oktober. Nyhetene i disse vil støttes av nye versjoner av Flash Builder og Flex, som skal bli gjort tilgjengelige innen utgangen av året.

Den viktigste nyheten i både Flash Player 11 og AIR 3 er full maskinvareakselerering grafikkrendering i både 2D og 3D, en løsning som Adobe kaller for Stage 3D. Ifølge Adobe vil dette gi tusen ganger bedre renderingsytelse enn dagens Flash Player 10 og AIR 2. Dette vil i første omgang støttes på operativsystemene Windows og Mac OS, men senere også for Android, iOS og BlackBerry Tables OS.

AIR-teknologien utvides nå med AIR Native Extensions, som skal støtte tusenvis av optimaliserte, åpen kildekode-biblioteker som utviklere kan utnytte til å gi applikasjonene tilgang til enhetsdata, vibrasjonskontroll, ulike sensorer, NFC og annet som gjerne tilbys av mobile enheter. Utvidelsene skal også gjøre det mulig å integrere AIR-applikasjoner dypere i annen bedriftsprogramvare.

Den nye programvare har støtte DRM-løsningen Adobe Flash Access 3 på tvers av alle de støttede plattformene. Det loves dessuten støtte for HD-avspilling med full bildefrekvens og 7.1 kanalers surroundlyd. Programvaren støtter også Adobe Flash Access og Adobe Pass, som er løsninger for innholdsleie og -abonnement.

En nyhet som en del har ventet på, er 64-bits støtte i både Windows-, Mac OS- og Linux-utgavene, noe som gjør at pluginen kan brukes sammen med 64-bits nettlesere.

Adobe hevder at Flash Player er installert på mer enn 98 prosent av alle Internett-tilknyttede pc-er. I tillegg kommer mer enn 200 millioner nettbrett og smartmobiler som støtter Flash-baserte applikasjoner direkte eller via AIR. Adobe mener at antallet enheter som støtter AIR vil passere én milliard innen utgangen av 2015.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.