Slår tilbake mot Kina-hacking

– Obama forbereder aggressive mottiltak.

USAs president Barack Obama vurderer kraftigere lut i den økende kyberkonflikten med Kina, ifølge talsmenn for Det hvite hus.
USAs president Barack Obama vurderer kraftigere lut i den økende kyberkonflikten med Kina, ifølge talsmenn for Det hvite hus. Bilde: Win McNamee/Getty Images/All Over Press
23. apr. 2013 - 10:13

Det foregår et regelrett digitalt våpenkappløp blant verdens stormakter, som ruster opp både forsvar mot og evne til å sabotere, drive dataspionasje eller trenge inn i kritisk infrastruktur.

Myndighetene i Washington har i år økt sin retorikk mot Kina, som påstås stå bak et urovekkende antall kyberangrep med tyveri av forretningshemmeligheter fra amerikanske selskaper.

Økende konflikt

Konflikten eskalerte ytterligere da amerikanerne i januar sendte en hemmelig diplomatisk protest til Beijing-regjeringen, skriver Wall Street Journal.

Ikke-navngitte talspersoner i Obama-administasjonen sier at USA vurderer en rekke aggressive tiltak for å få bukt med de angivelige kinesiske hackerangrepene.

Det kan omfatte handelssanksjoner, økt diplomatisk press og ulike mottiltak i kyberrommet av både offensiv og defensiv art. Kinesiske statsborgere kan også bli stilt til ansvar ved amerikanske domstoler, ifølge avisen.

Truslene kommer i kjølvannet av en rapport fra det amerikanske sikkerhetsselskapet Mandiant, som i februar hevdet å ha avslørt omfattende dataangrep utført fra en militær avdeling i Shanghai.

Skepsis mot samarbeid

Tidligere denne måneden kunngjorde utenriksminister John Kerry at USA vil nedsette en arbeidsgruppe sammen med Kina som skal utrede kybersikkerhet, etter en utstrakt hånd fra kinesiske myndigheter om å møtes jevnlig for å diskutere utfordringene.

Men ifølge Wall Street Journal er det en utbredt skepsis blant amerikanerne om dette vil føre til en reduksjon i de angivelige kinesiske hackerangrepene.

Talspersoner for Beijing-regjeringen har konsekvent avvist alle påstander om at landet er involvert i kyberangrep, og har snarere hevder at Kina selv er ofre for slik virksomhet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.