JUSS OG SAMFUNN

Slår tilbake mot Telenor i India

Unitech går rettens vei for å hindre Telenor fra å få en annen partner.

Detalj fra en plakat som Telenor bruker for å vinne støtte i India.
Detalj fra en plakat som Telenor bruker for å vinne støtte i India. Bilde: Telenor
2. apr. 2012 - 08:40

Det indiske eiendomsselskapet Unitech har trappet opp sin kamp mot Telenor, går det fram av et oppslag i The Hindu.

Unitech og Telenor eier henholdsvis 32,75 prosent og 67,75 prosent av den indiske mobiloperatøren Uninor, som tidlig i februar ble fratatt sine mobillisenser etter en dom i indisk høyesterett. Dommen tilbakekalte 122 mobillisenser som ble tildelt under mistenkelige omstendigheter i 2008. 22 av disse ble tildelt Unitech, og var grunnlaget for at Unitech gikk sammen med Telenor om å opprette Uninor. Tilbakekallingen gjelder fra 2. juni i år.

Unitech har kommet med et utspill overfor en distriktsrett i Gurgaon, en industriby 30 kilometer sør for den indiske hovedstaden Delhi, med 1,5 millioner innbyggere. Unitech ønsker en forføyning for å hindre Telenor fra å overføre verdier fra Uninor til et annet selskap. Unitech ønsker også å legge juridiske hindringer mot at Telenor oppretter konkurrerende virksomhet til Uninor.

40 millioner mennesker ønsker at vi skal bli, står det på denne plakaten som Telenor sprer i India. <i>Bilde: Telenor</i>
40 millioner mennesker ønsker at vi skal bli, står det på denne plakaten som Telenor sprer i India. Bilde: Telenor

Utspillet er et mottrekk mot Telenor som har saksøkt Unitech og krever erstatning for kontraktsbrudd. I kontrakten garanterte Unitech for at mobillisensene var ervervet på lovlig vis.

Telenor har også henvendt seg til det indiske organet for utenlandske investeringer, Foreign Investment Promotion Board (FIPB) for å få godkjenning for å søke en ny partner i India. Telenor ønsker å delta i den varslede auksjonen over de 122 mobillisensene: Et vilkår for det er at de stiller med en indisk partner.

Ifølge Unitech er dette i strid med avtalen mellom de to aksjonærene i Uninor, der det heter at begge er enige om å avholde seg fra å drive virksomhet som konkurrerer med Uninor.

Striden mellom Unitech og Telenor er også fremmet for et slags forliksråd, Company Law Board, med myndighet til å avgjøre uenighet mellom selskaper.

En ukelang høring om striden ble avsluttet fredag. En avgjørelse kan komme i løpet av uken, heter det.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.