Slåss om riksdekkende mobilnett

Det brygger opp til et veritabelt bikkjeslagsmål om det amerikanske teleselskapet Sprint, blant annet fordi selskapet sitter med et nasjonalt mobilnett. Kjøpesummen kan slå alle oppkjøpsrekorder så langt.

Det brygger opp til et veritabelt bikkjeslagsmål om det amerikanske teleselskapet Sprint, blant annet fordi selskapet sitter med et nasjonalt mobilnett. Kjøpesummen kan slå alle oppkjøpsrekorder så langt.

Fra før har MCIWorldcom sagt seg interessert i å kjøpe Sprint med sitt bud verdsatt til vel 65 milliarder dollar. Nå legger et av de største lokaltelefoniselskapene i USA, Bell South, 71 milliarder dollar på bordet. Senere i dag blir det klart om Deutsche Telekom vil kaste seg på budrunden, som kan ende med verdens så langt høyeste pris for et teleselskap.

Alle interesserte har til felles at de gjerne vil ha tilgang på et av de få mobilnettene i USA med nasjonal dekning. Sprint PCS har det, i tillegg til AT&T og det nye samarbeidet mellom Vodefone/AirTouch og Bell Atantic.

Kjøperen vil i tillegg måtte overta Sprint sin gjeld på vel 13 milliarder dollar, og om en legger til Sprint sin mobilvirksomhet, som handles parallelt med Sprint-aksjen vil den samlede verdien på konsernet ende på rundt 100 milliarder dollar.

Ingen av selskapene vil kommentere situasjonen, heller ikke Deutsche Telekom, som lenge har vært interessert i å øke selskapets eksisterende aksjepost i Sprint på 10 prosent. Det gjør også France Telecom og begge selskapene må gi sin tilslutning til et oppkjøp om det skal kunne gjennomføres. Telekom forsøkte seg i fjor på et oppkjøp av Sprint, men dette strandet fordi France Telecom ikke ville delta på et felles bud.

Ifølge avisen Wall Street Journal vil den interesserte kjøperen uansett hvem det måtte bli, forvente en grundig regulatorisk granskning av fusjonen. Med MCIWorldcom som kjøper må selskapet sannsynligvis kvitte seg med Sprint sin Internettvirksomhet, og med Bell South som kjøper må selskapet sannsynligvis kvitte seg med overlappende mobiltelefonivirksomhet.

Felles for kjøperne er at en ser for seg store synergieffekter, MCIWorldcom beregner disse til 2 milliarder dollar første året.

Til toppen