BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slått ut av skuddsekund

En rekke større nettsteder taklet ikke tidsjusteringen.

Skuddsekundet rammet en rekke større nettsteder. Her fra berømte «Big Ben» i London.
Skuddsekundet rammet en rekke større nettsteder. Her fra berømte «Big Ben» i London. Bilde: Oli Scarff/Getty Images/All Over Press
2. juli 2012 - 11:26

Natt til søndag, nærmere bestemt klokken 01:59:60 (norsk tid) hoppet klokka – og dermed krasjet en rekke større nettsteder.

Verdens atomur må fra tid til annen tilpasses den gradvis avtakende jordrotasjonen. For at klokkene skal holde takt må det av og til legges til litt ekstra tid. Men ikke alle var like forberedt på det såkalte skuddsekundet.

Nettjenestene til Mozilla, LinkedIn, Gawker, Reddit, Yelp og StumpleUpon ble alle lammet i mer eller mindre grad, som en direkte følge av tidsjusteringen.

- Mange av dagens IT-systemer belager seg på Network Time Protocol (NTP), for å holde seg synkronisert mot verdens atomtur. Når det ekstra sekundet inntreffer er det enkelte som ikke vet hvordan det skal håndteres, forklarer Wired.

Flere av problemene ser ut til å ha oppstått i Linux og Java-basert programvare.

Reddit meldte på Twitter at skuddsekundet medførte trøbbel for databasen Apache Cassandra, som er Java-basert. Mozilla, selskapet bak nettleseren Firefox, opplevde på samme tid problemer med sin Hadoop-installasjon, en annen programvare som også er Java-basert.

- Servere som kjører Hadoop, ElasticSearch og Java ser ikke ut til å fungere. Vi tror dette er relatert til skuddsekundet som inntreffer i natt, fordi det skjedde midnatt GMT, skriver Mozilla i en feilrapport.

Her er en feilrapport som beskriver en serie Linux Debian-maskiner som skal ha blitt slått ut av skuddsekundet, inkludert oppskrift på en feilfiks.

Det ble også meldt at fildelingsnettstedet Pirate Bay ble rammet av skuddsekundet, men dette er siden tilbakevist. Nedetiden til Pirate Bay skyldes tekniske problemer grunnet flytting av servere, ifølge nettstedet TorrentFreak.

Tidstyv

IT-problemer forårsaket av tidsjusteringer er ikke akkurat noe nytt. Hvem husker ikke alt oppstusset i tiden frem mot tusenårsskiftet. Y2K-overgangen gikk imidlertid langt bedre enn mange på forhånd hadde fryktet.

En Opera Software-ingeniør drøftet problemstillingen med skuddsekunder i et blogginnlegg allerede 1. juni, og kom da også med forslag til en metode for å håndtere uregelmessigheten.

Google beskrev allerede i fjor høst hvordan de sørger for at systemene deres takler skuddsekund, ved hjelp av en teknikk de kaller «leap smear». Nettgiganten forklarer at de har modifisert sine interne NTP-servere. I oppkjøringen før tidshoppet legger de gradvis til millisekunder. Når skuddsekundet inntreffer skal klokkene deres allerede ha tatt høyde for ekstratiden.

Skuddsekund har inntruffet i alt 24 ganger siden ordningen ble innført i 1972.

PS. I år var det også skuddår, noe særlig Microsoft fikk erfare.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.